Druhý najbohatší muž Ázie odchádza do dôchodku vo veku 90 rokov

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Hongkonský miliardár Li Ka-Shing sa rozhodol vo svojich takmer 90 rokoch odísť do dôchodku. Počas života sa vypracoval na druhého najbohatšieho muža Ázie, jeho impérium zahŕňa maloobchod, telekomunikácie aj energetiku.

Podľa časopisu Forbes Li Ka-Shing spravuje majetok za viac ako 35 miliárd dolárov. Teraz jeho úlohu prevezme najstarší syn Victor. Li Ka-Shing to oznámil na tlačovej konferencii k výsledkom hospodárenia svojich firiem.

Li nechal školu keď mal 12 rokov, vzápätí začal pracovať v továrni na plasty. Prvé väčšie peniaze zarobil, keď si založil vlastnú továreň na výrobu umelých kvetov pre zákazníkov zo Severnej Ameriky. Jeho schopnosť vytvárať majetok mu v Hongkongu vyniesla prezývku 'Superman'. Dnes jeho firemný konglomerát podľa agentúry AP zamestnáva vyše 300 tisíc ľudí vo viac ako 50 krajinách sveta.

Li sa preslávil ako veľký filantrop. Venoval desiatky miliárd dolárov na vzdelávacie a lekárske projekty, pripomína spravodajský server BBC. V Británii, kde okrem iného vlastní sieť lekární Superdrug, bol v roku 2000 pasovaný za rytiera Britského impéria.

Jeho výročné konferencie prenášajú miestne televízne stanice a Li sa v nich vyjadruje k najrôznejším témam. Novinári pozorne sledujú každé jeho slovo. Pri tej ostatnej okrem iného podporil politiku čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Povedal, že keby mohol, volil by ho.

V Hongkongu je Li Ka-Shing najbohatším človekom už 20 rokov, celosvetovo mu v rebríčku najbohatších ľudí podľa časopisu Forbes patrí 23. priečka. V Ázii vlastný väčší majetok len Mukeš Ambani, indický podnikatel a ropný magnát.

Jeho životný príbeh je dobre známy. Narodil sa v roku 1928 v čínskej provincii Kuang-tung, Liova rodina sa presťahovala do Hongkongu v roku 1940 počas druhej čínsko-japonskej vojny. Li bol nútený opustiť školu v mladom veku po smrti svojho otca. "Najhorším zážitkom môjho detstva bolo svedectvo o utrpení môjho otca a v konečnom dôsledku zomieranie na TBC, aj ja som bol infikovaný," povedal Li v rozhovore pre Forbes v roku 2010."Pod ťarchou chudoby a tejto horkej chute bezmocnosti sa objavovali otázky, ktoré ma ešte stále poháňajú. Je možné zmeniť svoj osud? Je možné minimalizovať výzvy prostredníctvom znižovania zložitosti? A je možné zvýšiť šance na úspech prostredníctvom dôkladného plánovania?"

V roku 1950 Li založil svoju vlastnú spoločnosť Cheung Kong Industries. Pri názve "Cheung Kong" sa inšpiroval čínskou riekou Yangtze, kde sa zbiehajú nespočetné množstvá potokov a riek, aby odrážal vieru podnikateľov v synergiu a silu spoločného úsilia. Spoločnosť bola kótovaná na burze cenných papierov v Hongkongu v roku 1972 a rozšírila sa na impérium s viac ako 50 krajinami s 300 000 zamestnancami v oblasti nehnuteľností, telekomunikácií, lodnej dopravy a maloobchodu.

Všetky firmy boli konsolidované do dvoch veľkých spoločností v roku 2015: CK Hutchison pre nemajetkové firmy a CK Asset Holdings pre majetkové. Obe majú celkovú trhovú kapitalizáciu viac ako 80 miliárd dolárov.

V priebehu svojej kariéry sa Li stal a zostal najbohatším mužom Hongkongu po dve desaťročia, píše Forbes. Mnohé roky mu patrilo aj prvenstvo v Ázii. Jeho súčasné čisté imanie sa odhaduje na 35,3 miliardy dolárov.

Schopnosť vybudovať impérium z bežných firiem mu priniesla prezývku "Superman" Hongkongu. Tiež sa mu hovorí Warren Buffett Ázie, zohrával úlohu v transformácii Hongkongu na dnešné finančné  a obchodné centrum. V ostatných rokoch podporoval nové a rastúce začínajúce podniky v regióne. Bol prvým investorom v Razer, výrobcovi hardvéru pre oblasť videohier, ktorého počiatočná verejná  ponuka bola jednou z najvyhľadávanejších v Hongkongu.

Podobne ako Buffett, Li zostal skromným mužom. Oblieka sa striedmo napriek svojmu bohatstvu a úspechu. Do pozornosti sa dostáva najmä jeho starý Samsung telefón, flip, ktorého sa nevzdal ani po príchode smartfónov. Podobne je to aj s jeho náramkovými hodinkami, celé desaťročia nosil jednoduché hodinky Seiko za 50 USD. Len v ostatných rokoch prešiel na hodinky Citizen Eco-Drive so solárnym pohonom za 500 dolárov, predovšetkým kvôli pohodliu a životnosti batérií. "Nemusím byť opatrný, na rozdiel od toho, keby som nosil hodinky, ktoré stoja stovky tisíc", povedal v rozhovore pre Bloomberg v roku 2016.

Podobne ako Buffett, aj Li je aktívny filantrop. Nadácia Li Ka Shing, založená v roku 1980, poskytla granty a štipendiá na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a humanitárnu pomoc. Miliardár sa zaviazal poskytnúť jednu tretinu svojho bohatstva na charitatívne účely. "V Ázii naše tradičné hodnoty dokonca požadujú, aby bohatstvo a prostriedky prechádzali rodovou líniou, je to nevyhnutná povinnosť," povedal Li v roku 2006.

Po viac ako siedmich desaťročiach, Li, ktorý bude mať v júli 90 rokov, odovzdáva štafetu svojmu najstaršiemu synovi a uzavrie tým istú kapitolu jedného z najúspešnejších a najväčších konglomerátov v Hongkongu.

Súvisiace články

Aktuálne správy