Británia by mala zvážiť odloženie brexitu, ak včas nedosiahne dohodu s EÚ

Británia by mala zvážiť odloženie brexitu, keďže možno nebude mať dosť času na to, aby uzavrela dohodu s Európskou úniou (EÚ) ešte predtým, ako z bloku vystúpi. Vyhlásil to v nedeľu (18.3.) kľúčový výbor britského parlamentu.
Výbor Dolnej snemovne pre vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ uviedol, že ak by sa dôležité aspekty budúcich vzťahov s EÚ nepodarilo dohodnúť do októbra, Británia by sa mala usilovať o „obmedzené predĺženie“ svojho členstva v Únii.
Británia a EÚ chcú dohodu o budúcich vzťahoch vyriešiť do jesene, aby ju národné parlamenty 28 členov mohli schváliť skôr, ako Spojené kráľovstvo oficiálne opustí blok 29. marca 2019.
V správe, ktorú výbor uverejnil v nedeľu, sa uvádza, že aj navrhované prechodné obdobie, ktoré má trvať dva roky, by sa malo v prípade potreby predĺžiť. Obe strany sa v zásade dohodli, že v rámci prechodu zostane Británia na jednotnom trhu a bude dodržiavať pravidlá bloku do konca roka 2020.
Sedem poslancov, stúpencov brexitu v 21-člennom výbore, odmietlo túto správu podporiť a pripravilo alternatívnu verziu, v ktorej zaujali nekompromisnejší tón voči EÚ.
Väčšina členov však správu podporila. Uviedli, že ich znepokojuje „malý pokrok“ pri riešení kľúčových otázok, ako je režim na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskou republikou po brexite.
Británia a EÚ v zásade súhlasia, že na „neviditeľnej“ hranici by sa nemali nachádzať žiadne colnice alebo iná infraštruktúra. Parlamentný výbor ale pripomína, že vláda v Londýne doteraz nepredložila žiadne dôveryhodné návrhy, ako by to mohlo fungovať.
„Nepoznáme žiadnu medzinárodnú hranicu, okrem hranice s EÚ, ktorá by fungovala bez kontrol a fyzickej infraštruktúry,“ povedala predsedníčka výboru Hilary Bennová.
Stúpenci brexitu vo výbore v tejto súvislosti obviňujú EÚ, že nezaujala k otázke hranice „nápomocný“ prístup. Ako riešenie navrhujú nové technológie a „zjednodušené“ colné režimy, ktoré môžu priniesť hranicu bez zdržiavania kontrolami. A vyhlásili tiež, že ak sa Británii nepodarí včas uzavrieť dohodu s EÚ, mala by z bloku vystúpiť aj bez nej a nesnažiť sa o predĺženie členstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy