Agentúra Fitch potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Talianska

Výsledky volieb v krajine podľa agentúry znamenajú, že sformovanie stabilnej vlády bude náročné, ale talianske verejné financie podľa nej profitujú z nadpriemerného tempa rastu ekonomiky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Taliansku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni BBB so stabilným výhľadom. Výsledky talianskych parlamentných volieb znamenajú, že sformovanie stabilnej vlády bude náročné, čo zvyšuje pravdepodobnosť čiastočného uvoľnenia fiškálnej politiky a ďalšieho oslabenia perspektívy štrukturálnych ekonomických reforiem, uviedla agentúra. Talianske verejné financie však podľa agentúry profitujú z nadpriemerného tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP). Cyklické oživenie ekonomiky zvýšilo tempo rastu HDP v roku 2017 na 1,5 percenta z úrovne 0,9 percenta v roku 2016.

Deficit verejných financií Talianska bol v minulom roku podľa odhadov vo výške 1,9 percenta HDP, pričom v predošlom roku bol na úrovni 2,5 percenta HDP. Fitch predpovedá zníženie deficitu verejných financií krajiny v tomto roku na 1,7 percenta HDP. V budúcom roku sa však podľa predpovede agentúry fiškálna politika krajiny uvoľní a deficit stúpne na 2 percentá HDP. Agentúra očakáva iba postupnú redukciu verejného dlhu, ktorý je mimoriadne vysoký. Vlani klesol na 131,5 percenta HDP z úrovne 132 percent, na ktorej bol v roku 2016. V roku 2019 sa taliansky verejný dlh podľa ratingovej agentúry zníži na 128,8 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy