Medziročná inflácia v eurozóne sa vo februári spomalila

Ceny v eurozóne vo februári medziročne posilnili o 1,1 % po januárovom raste o 1,3 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa vo februári spomalila na 1,1 percenta z januárových 1,3 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie sa zmiernila na 1,3 percenta z januárovej úrovne 1,6 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne vo februári zvýšili o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 0,1 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa medziročná inflácia vo februári spomalila na 2,2 percenta z januárovej úrovne 2,6 percenta. Medzimesačne slovenské ceny stúpli o 0,2 percenta.

Medziročný pokles cien vo februári registrovali na Cypre, kde sa znížili o 0,4 percenta. Najnižšiu mieru inflácie zaznamenalo Grécko, a to na úrovni 0,4 %. Za ním nasledovali Dánsko a Taliansko so zhodnou infláciou vo výške 0,5 %. Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Rumunsku (3,8 %) a v Estónsku a Litve (zhodne 3,2 %). V porovnaní s januárom sa medziročná inflácia vo februári spomalila v 18 členských štátoch EÚ, v dvoch krajinách sa nezmenila a v siedmich zrýchlila.

K medziročnému rastu cien v eurozóne vo februári najviac prispelo zdraženie služieb, ktoré inflácii pridalo 0,57 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny v segmente potravín, alkoholu a tabaku a ceny v segmente energií (zhodne + 0,21 pb) a ceny priemyselných tovarov (+ 0,14 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy