Miera voľných pracovných miest v EÚ medziročne stúpla

V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2017 medziročne zvýšila na 2 % z úrovne 1,8 %. Na Slovensku sa v medziročnom porovnaní zvýšila na 1,2 % z úrovne 1 %.

Miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2017 v rámci eurozóny dosiahla 2 %. Zvýšila sa tak z úrovne 1,9 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vzrástla aj medziročne, keďže v poslednom kvartáli 2016 bola na úrovni 1,7 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2017 zvýšila na 2 % z úrovne 1,8 % v rovnakom období vlaňajška. V medzikvartálnom porovnaní sa nezmenila.

V stavebníctve a priemysle eurozóny bola v štvrtom štvrťroku 2017 miera voľných pracovných miest 1,7 % a v službách 2,3 %. V rámci celej EÚ bola miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli v stavebníctve a priemysle 1,8 % a v službách 2,3 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli medziročne zvýšila na 1,2 % z úrovne 1 %.

Najvyššia celková miera voľných pracovných miest počas októbra až decembra 2017 bola v rámci EÚ v Českej republike (4,4 %), Belgicku (3,4 %) a Nemecku (2,8 %). Najnižšiu mieru evidovali v Grécku, a to vo výške 0,1 %. Nasledovali Španielsko (0,7 %) a Bulharsko a Portugalsko (zhodne 0,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy