Rast cien importu do USA aj exportu sa vo februári spomalil

Rast cien importu do USA sa vo februári spomalil menej, ako ekonómovia predpovedali. Dôvodom bolo najmä zvýšenie cien kapitálových produktov, najstrmšie od roku 2008, ktoré vyrovnalo pokles cien ropy. Tieto údaje sú ďalším z radu ukazovateľov, ktoré signalizujú, že inflácia v USA tento rok stúpne.
Americké ministerstvo práce vo štvrtok oznámilo, že ceny dovozu vo februári vzrástli o 0,4 % oproti januáru, keď sa po revízii medzimesačne zvýšili o 0,8 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že ceny dovozu stúpnu vo februári o 0,2 % po januárovom pôvodnom náraste o 1 % pred revíziou.
V medziročnom porovnaní sa ceny februárového importu do USA zvýšili o 3,5 %, čo je mierne zrýchlenie po ich náraste o 3,4 % v januári.
USA v tomto týždni zverejnili aj údaje o vývoji spotrebiteľských a veľkoobchodných cien, ktoré vo februári stabilne rástli. Ekonómovia očakávajú, že inflácia sa v tomto roku zrýchli v reakcii na slabší dolár, fiškálne stimuly a silný trh práce. Inflácia sa pohybuje nad cieľovou 2-% úrovňou centrálnej banky Fed od polovice roka 2012.
Štatistiky ďalej ukázali, že ceny dovážaných kapitálových produktov vo februári vzrástli medzimesačne o 0,6 %, čo bolo ich najväčšie zvýšenie od apríla 2008 a predchádzala mu januárová stagnácia.
Ceny importovaných spotrebných produktov, bez áut, v sledovanom období stúpli o 0,5 % (najviac od januára 2014). Ich zvýšenie pravdepodobne odráža oslabenie dolára voči menám hlavných obchodných partnerov USA.
Vyššie dovozné ceny sa nakoniec premietnu do výrobných aj spotrebiteľských cien, aj keď ceny importovanej ropy vo februári klesli, prvýkrát za sedem mesiacov, a to o 0,5 %.
Ceny importu bez ropy stúpli vo februári o 0,5 %, rovnako ako v januári. Z toho ceny tovaru dovezeného z Číny vzrástli o 0,2 %.
Ministerstvo zároveň informovalo, že aj tempo rastu cien amerického exportu sa vo februári spomalilo na 0,2 % z januárových 0,8 %. Podobne aj v medziročnom porovnaní kleslo na 3,3 % z 3,4 % v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy