Aktuálny prepad kryptomien: Za 24 hodín viac ako 60 miliárd dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Ceny hlavných kryptomien zaznamenali vo štvrtok prudký pokles v reakcii na vyhlásenie spoločnosti Google o zákaze reklamy súvisiacej s týmto odvetvím. Trhová kapitalizácia všetkých kryptomien coinmarketcap.com vo štvrtok ráno poklesla na 310,4 miliardy USD z 372,9 miliárd.

Bitcoin, najväčšia kryptomena z pohľadu trhovej kapitalizácie sa v štvrtok obchodovala za 7 676,52 USD, čo je najnižšia hodnota od 8. februára, podľa údajov CoinDesk. Následne sa ale zotavila na 8 219,77 USD.

Čo tentoraz spôsobilo pokles cien? Boli to viaceré faktory.

Za veľkým výpredajom je krach japonskej burzy Mt.Gox z roku 2014, keď ľudia prišli o približne 850 000 bitcoinov. Jej zakladateľa Marka Karpelesa nedávno vyhlásili za nevinného z obvinenia z sprenevery. Správca zaniknutej burzy predával veľké množstvo bitocinov, kvôli náhrade veriteľov. To sa odrazilo aj na cene bitcoinu.

Druhým dôvodom je vyhlásenie Google, najväčšieho poskytovateľa digitálnej inzercie na svete, že zakáže reklamu súvisiacu s kryptomenami. Vrátane počiatočnej ponuky mincí (ICO), elektronickej peňaženky a obchodného poradenstva.

"Výpredaj bol vyvolaný mnohými faktormi, najmä však sentimentom kvôli zvýšenej regulácii ICO, kvôli predaju bitcoinov z Mt.Gox, ale čo sa zdajú byť najzávažnejšie, kvôli ťažko likvidným obchodníkom, ktorí sa snažia o možnosti budúceho spätného odkúpenia," povedal Thomas Glucksmann z burzy Gatecoin pre televíziu CNBC. "Tieto signály vystrašili mnoho nových kryptoinvestorov, ktorí sa teraz snažia znížiť svoje straty."

Zároveň sa na trhu s počiatočnou ponukou mincí (ICO) objavili ďalšie podvody. Začiatkom tohto týždňa podvodníci odcudzili viac ako 2 milióny dolárov v kryptomenách po tom, čo zrealizovali zjavne falošnú ICO. Počiatočná ponuka mincí alebo ICO je spôsob, ako začínajúce firmy získavajú peniaze od širokej verejnosti. Namiesto získavania hotovosti z rizikového kapitálu môže startup ponúknuť ICO. Vtedy sa ľuďom ponúkne možnosť investovať kryptomeny, ako napríklad ethereum alebo bitcoin, výmenou za nový token vydávaný startupom. Nová digitálna minca nie je akciou. Môže byť použitá výmenou za budúce služby ponúkané spoločnosťou. Je tiež možné, že nová minca môže vystúpiť na oveľa vyššiu hodnotu ako bola počiatočná investícia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy