Nové opatrenia NBS môžu sprísniť prístup k úverom

Od 1. júla tohto roka by sa mali na Slovensku opäť sprísniť podmienky poskytovania úverov. Banky budú musieť viac prihliadať na zadlženosť klientov. Nové opatrenia tak môžu sťažiť niektorým klientom prístup k pôžičkám.

Národná banka Slovenska (NBS) navrhuje upraviť opatrenie, ktorým sa stanovujú podmienky na posúdenie schopnosti spotrebiteľa splácať úver. Dôvodom je nárast zadlženosti slovenských domácností. Navrhované zmeny podmienok poskytovania pôžičiek sú v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Medzi najdôležitejšie zmeny patrí zrušenie poskytovania úverov na bývanie nad 90 % hodnoty zabezpečenia (LTV) a zníženie limitu na poskytovanie úverov nad 80 % hodnoty zabezpečenia. V súčasnosti môžu úvery, ktoré presahujú 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti, tvoriť najviac 40 % nových úverov. Od 1. júla 2018 sa tento podiel mierne zníži na 35 %. Neskôr sa tento podiel bude ďalej postupne znižovať na 20 %. "Od 1. júla 2018 sa zruší možnosť poskytovať úvery nad 90 % hodnoty nehnuteľnosti. V súčasnosti však tvoria tieto úvery len 6 %, nejde teda o výraznú zmenu," priblížila samotná centrálna banka. Po novom sa stanoví aj limit na podiel celkovej zadlženosti klienta vo výške 8-násobku jeho čistého ročného príjmu.

"Navrhované opatrenia z nášho pohľadu zasiahnu skupinu mladých klientov do 35 rokov, prevažne v rozmedzí 26 až 35 rokov, ktorí si hľadajú vlastné bývanie, prípadne zakladajú rodinu. Títo klienti budú nútení odsunúť kúpu nehnuteľnosti na neskorší čas, čo má vplyv na skrátenie doby, na ktorú si budú môcť úver na bývanie vziať," predpokladá vedúci oddelenia úverov pre fyzické osoby v Tatra banke Matej Darovec.

Podľa jeho slov nedostupnosť vlastného bývania budú ľudia nahrádzať prenájmom, ktorý zníži ich schopnosť odkladania si vlastných prostriedkov na financovanie nehnuteľnosti. "Zároveň budú nútení hľadať bývanie vo vzdialenejších lokalitách, ktoré budú cenovo dostupnejšie, nie vo väčších mestách, ako sú napríklad Bratislava a Košice. Dôsledkom bude zvýšenie ich nákladov z dôvodu dochádzania, ale aj nárast cien v danej lokalite," myslí si Darovec.

Nové opatrenie však podľa neho obmedzí vo väčšej miere aj bonitných klientov, ktorí rozmýšľajú nad kúpou nehnuteľnosti pre svoje deti, prípadne pre seba za účelom jej prenájmu prostredníctvom ďalšieho úveru na bývanie.

"Odporúčame klientom, ktorí sa rozhodujú pre kúpu nehnuteľnosti, aby zvážili možnosť úverovania aj v skoršej dobe, ako možno pôvodne plánovali," dodal Darovec.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy