Rast veľkoobchodných cien v USA sa vo februári spomalil

Tempo rastu veľkoobchodných cien v USA sa podľa očakávaní ekonómov vo februári spomalilo. Motorom ich rastu bolo zvýšenie cien služieb, zatiaľ čo ceny potravín a energií klesli.
Americké ministerstvo práce v stredu uviedlo, že index výrobných cien v USA sa vo februári zvýšil medzimesačne o 0,2 %. Tempo jeho rastu tak bolo polovičné oproti januáru, keď dosiahlo 0,4 %.
Aj v medziročnom porovnaní sa rast veľkoobchodných cien vo februári spomalil na 2,8 % z 3,1 % v januári.
Ekonómovia pozorne sledujú veľkoobchodné ceny, pretože im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia.
Ceny energií pritom vo februári klesli medzimesačne o 0,5 % a ceny potravín sa znížili o 0,4 %, keďže ceny zeleniny sa prepadli o 27,1 %, najviac od mája 2007.
Na druhej strane, ceny veľkoobchodných služieb vzrástli vo februári o 0,3 %, rovnako ako v januári. Z toho ceny za dopravu a skladovanie sa zvýšili o 0,9 %, najviac od septembra 2017.
Po vylúčení nestálych cien potravín a energií takzvaná jadrová veľkoobchodná inflácia vo februári stúpla o 0,2 %, už tretí mesiac po sebe.
Výrobné ceny v USA vo februári rástli rýchlejšie ako spotrebiteľské ceny. Ministerstvo práce v utorok (13.3.) uviedlo, že spotrebiteľské ceny minulý mesiac stúpli medziročne o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy