Alternatívne investície sa vlani zhodnotili o 7 %, darilo sa umeniu

V minulom roku najrýchlejšie rástli ceny umenia, a to o 21 %.

Alternatívne investície sa v minulom roku zhodnotili o 7 %. Podporou boli podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa rast cien umenia a dvojciferný zisk vín. Automobilové veterány, ako tradičný ťahúň rastu, však stagnovali. Vyplýva to z Wealth Reportu 2018 konzultačnej spoločnosti Knight Frank.

Minulý rok najrýchlejšie rástli ceny umenia, ktoré sa posunuli nahor podľa dát z aukcií analyzovaných Art Market Research o 21 %. Vína, ktoré boli v roku 2016 najvýkonnejšie luxusné aktívum, zaznamenali podľa Knight Frank Fine Wine Icons indexu aj vlani dvojciferné zhodnotenie. Vzrástli o 11 %. Luxusné hodinky zaznamenali rast o 5 %.

Vzácne mince sa podľa indexov Stanley Gibbons zhodnotili v minulom roku o 4 %, hoci ceny zlata rástli na trhu o vyše 10 %. Atraktivitu mincí znižoval podľa Pánisa rastúci dopyt po digitálnych menách ako bitcoin. Rekordy boli prepisované aj v kategórii diamantov, hoci agregátne ako trieda aktív stagnovali.

Ceny automobilových veteránov spomalili svoj rast na 2 % po 9-percentnom raste v roku 2016. “Nenaplnili sa tak obavy z poklesu trhu po raketovom raste v predošlom období, keď na desaťročnej báze ide o najvýkonnejšiu triedu zberateľských aktív s rastom 334 %,” skonštatoval Pánis. Známky, ktoré podľa Stanley Gibbons indexov rástli o 1 % a šperky, ktoré rástli o 4 %, podľa Pánisa ukazujú, že sú schopné dobre udržať hodnotu v akomkoľvek hospodárskom prostredí bez ohľadu, či je rozmach alebo kríza.

Súvisiace články

Aktuálne správy