Britská ekonomika tento rok vzrastie o 1,5 %

Britský minister financií Philip Hammond v utorok predložil nové oficiálne prognózy vývoja ostrovnej ekonomiky, podľa ktorých by mal byť jej rast v roku 2018 o niečo lepší, ako predpokladal koncom minulého roka.
Hammond v parlamente predložil najnovšiu prognózu Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR). Tá počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) Spojeného kráľovstva v tomto roku o 1,5 % namiesto 1,4 %, ktoré úrad očakával vlani v novembri.
Tempo rastu britskej ekonomiky patrí medzi najslabšie spomedzi skupiny G7, siedmich najvyspelejších štátov sveta. A predpokladá sa, že v nasledujúcich rokoch bude rásť ešte pomalšie ako v prípade zvyšných členov skupiny. Dôvodom je neistota v súvislosti s budúcimi vzťahmi Londýna s Európskou úniou (EÚ) po brexite, ktorá brzdí aktivitu a investície. Výkon britskej ekonomiky negatívne ovplyvňuje aj slabý rast produktivity.
OBR ponechal prognózy hospodárskeho rastu v ďalších rokoch bez zmeny a očakáva, že ostrovná ekonomika v rokoch 2019 a 2020 expanduje o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy