Coinbase ponúkol indexový fond zameraný na kryptomeny

, MarketWatch Foto: SITA/AP

V súčasnosti fond sleduje štyri digitálne meny a je sprístupnený len pre akreditovaných používateľov stránky. Coinbase je populárna krytpoburza, spustením indexového fondu po prvýkrát vstupuje do oblasti riadenia aktív.

"Je to veľmi užívateľsky priateľské. Ide o jednoduchý spôsob, ako získať expozíciu v kryptoaktívach, ktoré ponúkame na našej burze," povedal prezident a výkonný riaditeľ Coinbase Asiff Hirji pre televíziu CNBC. Ako ďalej uviedol, nový fond Coinbase Index bude klientom vystavený všetkým aktívam, ktoré sa obchodujú na tejto burze, no v súčasnosti je ale obmedzený len na štyri kryptomeny a to na bitcoin, bitcoin cash, éthereum  a litecoin. Index bude vážený trhovou kapitalizáciou.

"Prostredníctvom poskytovania diverzifikovaného prístupu k širokej škále aktív umožňujú indexové fondy investorom sledovať výkonnosť celej triedy aktív, nemusia si vyberať jednotlivé aktíva," uviedol manažér produktovej časti Coinbase Reuben Bramanathan na svojom blogu. "Sme nadšení, že našim zákazníkom ponúkame možnosť investovať do potenciálu digitálnych aktív založených na blockchaine." Keď sa v databáze Coinbase objavia ďalšie digitálne meny, automaticky sa pridajú do indexu, dodal Bramanathan.

Trh s kryptomenami vlani zaznamenal rozmach,  celková trhová kapitalizácia dosiahla strop okolo 400 miliárd dolárov, podľa CoinMarketCap.com. Ak by v minulom roku existoval index Coinbase, získal by asi 995 %. Bitcoin, popredná digitálna mena, vzrástla minulý rok o 1 300 %. V súčasnosti sa obchoduje za 10 144 USD .

Indexový fond Coinbase je dnes prístupný len pre akreditovaných amerických investorov s čistým imaním viac ako milión USD alebo s viac ako 200 000 dolárov ročne. Ako povedal Bramanathan pre agentúru Bloomberg, minimálna investícia je na úrovni 10 000 dolárov. Coinbase ale dúfa, že nakoniec otvorí obchodovanie všetkým investorom, ideálne vo forme fondu obchodovaného na burze, ak sa dokážu prekonať regulačné prekážky.

Súvisiace články

Aktuálne správy