Dr. Skaza: Blockchain nemá v oblasti financií potenciál zmeniť zabehnuté

, project syndicte Foto: SITA/AP

Blockchain je jednou z najviac preceňovaných technológií vôbec, hovorí ekonóm Nouriel Roubini, známy ako "Dr Doom" pre svoje pesimistické ekonomické vyhliadky.

"Pre začiatočníkov je blockchain menej účinný ako existujúce databázy. Keď niekto vyhlasuje, že na niečo používa "blockchain", zvyčajne to znamená, že používa jednu inštanciu softvérovej aplikácie, ktorá sa replikuje na mnohých ďalších zariadeniach. To ale nie je "nový univerzálny protoko," uviedol Roubini s tým, že blockchain sa nestane niečím ako HTML na internete.

Roubini zároveň uviedol, že Ethereum je "zraniteľný voči manipulácii " a technológia Ripple nenahradí súčasný systém na cezhraničný prevod medzi finančnými inštitúciami nazvaný SWIFT.

Roubini je presvedčený, že blockchain technológia nedokáže vyradiť z hry finančných sprostredkovateľov, ako to mnohí tvrdia. "Je to absurdné z jednoduchého dôvodu: každý finančný kontrakt, ktorý dnes existuje, môže byť buď zmenený alebo úmyselne porušený zúčastnenými stranami. Automatizácia týchto možností prísnymi" dôveryhodnými "termínmi je komerčne nevýnosná, v neposlednom rade preto, že by to vyžadovalo, aby všetky finančné dohody boli hotovosťou zaistené na 100 percent, čo je šialené z hľadiska kapitálovej nákladnosti," napísal Roubini.

"Okrem toho sa ukázalo, že mnohé pravdepodobné vhodné aplikácie blockchainu v oblasti financií, ako napríklad pri zabezpečovaní alebo monitorovaní dodávateľského reťazca, si vyžiadajú sprostredkovateľov, pretože tam nevyhnutne dôjde k situáciám, v ktorých vzniknú nepredvídateľné okolnosti vyžadujúce si právomoc posúdenia."

Roubini však technológiu úplne nezatracuje, podľa neho má blockchain zmysel "v prípadoch, kedy  obchodovanie s vyššou rýchlosťou/overiteľnosťou skutočne stojí za to."  "V konečnom dôsledku bude používanie blockchainu obmedzené na špecifické, dobre definované a komplexné aplikácie, ktoré vyžadujú vyššiu transparentnosť a odolnosť voči manipulácii, než vyššiu rýchlosť – napríklad komunikácia medzi autonómnymi  autami alebo medzi dronmi," myslí si Roubini.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy