Výsledky talianskych volieb: Vyhrali strany vystupujúce proti euru

, akcenta.cz;reuters Foto: SITA/AP

Parlamentné voľby v Taliansku vyhralo podľa predbežných odhadov Hnutie piatich hviezd s 32 %, v súhrne stredopravá koalícia strán Forza Italia a Liga severu s 37 %. Výrazne teda posilnili strany vystupujúce proti euru a Európskej únii.

Euro na výsledky talianskych volieb reaguje miernym oslabením voči americkému doláru. Straty si na úvod týždňa pripisuje hlavný akciový index FTSE MIB a talianske štátne dlhopisy so splatnosťou 2 a 3 roky.

Z  výsledku talianskych parlamentných volieb možno urobiť nasledujúce závery.

Voľby vyhrali jednoznačne strany vystupujúce proti euru
Vystúpenie Talianska z eurozóny však nie je ani po tomto výsledku volieb príliš pravdepodobné, keď jedinou stranou, ktorá má v programe jednoznačne opustenie eura je Liga severu.

Voľby vyhrali strany, ktoré vo svojich programoch počítajú s expanzívnou fiškálnou politikou
To je výrazné riziko pre negatívny vývoj talianskych verejných financií v nasledujúcich rokoch.

Voľby vyhrali strany, ktoré nemajú okrem Berlusconiho Forza Italia žiadne reálne skúsenosti s vládnutím na celoštátnej úrovni
Existuje tak pomerne vysoká pravdepodobnosť, že prípadne sformovaná koalícia v Taliansku nevydrží dlho a na rad prídu predčasné voľby.

Podľa analytikov banky UBS čakajú Taliansko "dlhé rokovania" o formovaní budúcej vlády, čo by mohlo viesť k "vyššej volatilite" talianskych aktív. Podľa Mattea Ramenghiho z UBS Wealth Management Italy, prichádzajú do úvahy tri hlavné možnosti: široká koalícia, opakované voľby alebo vytvorenie aliancie proti establishmentu.

"Predpokladáme, že široká koalícia by bola akceptovaná na finančných trhoch, pretože by mohla viesť k politickej stabilite a pokračovaniu súčasných hospodárskych politík, zatiaľ čo jej životnosť by bola otázna. Zopakovanie volieb by mohlo prehĺbiť neistotu a zvýrazniť vnímanie rizík v Taliansku na finančných trhoch.  Aliancia Hnutia piatich hviezd a Ligy severu je najhorším scenárom pre trhy, ale zdá sa byť nepravdepodobná kvôli rozchádzajúcim sa programom."

Talianska ekonomika síce v posledných troch rokoch rastie, ale tento rast je výrazne slabší ako hospodársky rast v eurozóne a veľmi slabý v porovnaní so stredoeurópskym regiónom. Súčasný stav talianskej ekonomiky možno charakterizovať v zhruba nasledujúcich bodoch:
– nízky reálny aj potenciálny hospodársky rast,
– vysoká nezamestnanosť a to predovšetkým mladých ľudí,
– veľmi slabý bankový sektor s vysokým podielom klasifikovaných úverov,
– verejný dlh presahujúci 130 % k HDP,
– negatívny demografický trend, ktorý bude v nadchádzajúcich rokoch čoraz väčšou mierou tlačiť na udržateľnosť (v prípade Talianska neudržateľnosť) dôchodkového systému a verejných financií.

Medzi talianskymi stranami, zoskupeniami a blokmi existuje celý rad rozdielov, rovnako tak ale možno nájsť aj niečo, čo jednotlivé strany spája. Spoločným menovateľom sú daňové škrty, vyššie dôchodky, vyššie sociálne benefity všetkého druhu, jednoducho povedané populizmus. Paradoxné je, že druhým dychom tie isté politické strany sľubujú v najbližších desiatich rokoch výrazné zníženie talianskeho štátneho dlhu a to o 20 až 40 percent, čo je úplne nereálne.

Ťažko povedať, čo od budúcej koalície, ak sa vôbec podarí nejakú zostaviť, v tomto smere vlastne očakávať. Naozaj hlboké štrukturálne reformy asi ťažko.

Ceny zlata v pondelok vzrástli, keď sa investori rozhodli pre bezpečný prístav v dôsledku strachu z globálnej obchodnej vojny a neistoty z výsledkov volieb v Taliansku. Spotové zlato vzrástlo o 0,4 percenta na 1 326,76 USD za uncu. Americké futures na zlato za marcovú dodávku vzrástli o 0,4 percenta na 1 328,20 USD za uncu. "Myslím, že ceny zlata sú čiastočne vyvolané neistotou výsledku talianskych volieb a ich vplyvu na eurozónu," povedal Ji Ming, šéf analytik Shandong Gold Group pre agentúru Reuters.

Aj ostatné drahé kovy si pripísali rast, striebro o 0,4 percenta na 16,55 USD za uncu, platina o 0,1 percenta na 963,24 dolára za uncu, zatiaľ čo paládium 0,4 percenta na 966,40 dolárov.

Americká mena klesla zo svojho šesťtýždňového maxima, ktoré dosiahla 1. marca, keď prezident Trump oznámil plány zaviesť clo na dovozu hliníka a ocele, ktoré vzbudzujú obavy z odvetných opatrení voči obchodným partnerom.

"Akékoľvek eskalácie obchodných vojen výrazne zmiernia príťažlivosť amerických dolárov, negatívne ovplyvnia americké aktíva, akými sú dlhopisy a akcie. Naopak zo zlata sa stáva zaistenie proti rastúcej americkej fiškálnej a politickej zraniteľnosti", povedal Stephen Innes, obchodný riaditeľ spoločnosti APAC. Slabší dolár podporuje zlato, čím znižuje jeho cenu pre držiteľov iných mien.

Súvisiace články

Aktuálne správy