Kto sa stará o vaše peniaze: Menej ako polovica správcov fondov nemá skúsenosti s finančnou krízou

, QZ Foto: thinkstock

Všetci by sme asi boli najradšej, že ak nastane nejaká krízová situácia, či problém, aby to riešili ľudia, ktorí majú skúsenosti. Avšak svet financií je trochu iný.

Podľa nedávneho prieskumu manažérov fondov v New Yorku, v Paríži a Londýne, len menej ako polovica správcov fondov už má za sebou výraznejší trhový prepad. Taký, aký sme tu mali pred 10 rokmi. Použitím definície prechodu z býčieho trendu na medvedí, čo je pokles na akciovom trhu o 20%, väčšina ľudí, ktorí spravujú peniaze profesionálne, nikdy skutočný pokles nezažila. A nemá skúsenosť ani s nízkou volatilitou, ktoré s tým súvisí.

Korekcie, všeobecne definované ako pokles o 10 %, sú oveľa bežnejšie, ale relatívny pokoj na trhoch od Veľkej recesie v roku 2008 znamená, že skúsenosti hoci len s miernym poklesom majú len manažéri, ktorí začali svoju kariéru budovať aspoň pred 15 rokmi. Zaujímavé bolo sledovať, ako sa títo neskúsení manažéri vyrovnali s poklesom aký sme na trhu videli vo februári, kedy trh stratil 10-percent za 10 dní, čo sa stalo len 19- krát od druhej svetovej vojny.

Tí, ktorí oceňujú skúsenosti, ich chcú s najväčšou pravdepodobnosťou získať sami. V rozhovore pre agentúru Bloomberg sa Paul McNamara, ktorý stojí v čele tímu GAM v Londýne, vyjadril, že spravuje 11,5 miliardy dolárov a vyhýba sa tomu, aby si najal niekoho, kto nezažil "absolútnu katastrofu". Dnešní mladší manažéri odzrkadľujú súčasný svet milenialových investorov, ktorí poznali len dobré časy. "Väčšina (investorov) má skúsenosti len s najväčším býčím trhom všetkých čias, a čakajú, že sa o opäť vráti. Nemajú skúsenosti ani s bežným trhom, na ktorom sa pravidelne objavuje korekcia a už vôbec nehovoriac o skutočnom medveďom trhu," uviedla Jessie Felderová, vydavateľka Felder report.

Pre viac ako 75 % správcov fondov je prasknutie dotcom bubliny a čierny pondelok už len dávnou históriou.

Súvisiace články

Aktuálne správy