Istota vo forme garantovaného príjmu: Čoraz viac Američanov je za rozdávanie peňazí

, CNBC Foto: TASR/AP

Štyridsaťosem percent Američanov podporuje univerzálny základný príjem. Prieskum pred 10 rokmi, ukázal, že sa pre rovnakú myšlienku nadchlo len 12 percent Američanov.

V aktuálnom prieskume Northeastern University / Gallup  oslovili viac ako 3000 dospelých v USA. "Znamená to obrovské zvýšenie podpory, je to naozaj sľubné," reagoval na výsledky filozof a ekonóm Karl Widerquist, docent na Georgetownskej univerzite v Katare, ktorý je známym obhajcom univerzálneho garantovaného príjmu.

Podobné projekty vo fáze testovania prebiehajú vo Fínsku a Kanade. Vo vidieckej Keni je základný príjem spravovaný neziskovou organizáciou GiveDirectly. Aj India, s počtom obyvateľov viac ako 1,3 miliardy, uvažuje o zavedení podobného programu. "Pozrite sa, nemôžeme nechať nerovnosť ďalej rásť, pretože politické dôsledky môžu byť katastrofou, "cituje CNBC Guya Standinga, spoluzakladateľa siete Basic Income Earth Network. "Často sa tvrdí, že ak dáte ľuďom základný príjem, stanú sa leniví a prestanú pracovať.  Je to urážka ľudskej kondície. Základný príjem má tendenciu zvyšovať u ľudí chuť do práce a nie ju znižovať." Výskum ukázal, že základný príjem môže zlepšiť duševné a fyzické zdravie ľudí, povedal Standing, a povzbudiť ich k tomu, aby sa usilovali o zamestnanie z dôvodov zmysluplnejších ako je len potreba zabezpečiť si stravu či strachu nad hlavou.

Aj napriek ekonomickému rastu bol rast miezd pomalý. V prieskume Northeastern University / Gallup sa ukázalo, že tri štvrtiny Američanov veria, že stroje roboty vezmú viac pracovných miest, než sa bude vytvárať. "Nemusíme ľuďom pohroziť, že budú chudobní a prídu o domov ak nebudú pracovať. Je to kapitalizmus, kde príjem nezačína na nule," hovorí Karl Widerquist.

Podľa prieskumu ale 52 percent Američanov nie je za zavedenie základného príjmu. Napríklad 65 percent demokratov je za univerzálny základný príjem, ale z radov republikánov je to len 28 %. "Všetko, čo znie ako blahobyt, má od republikánov oveľa slabšiu podporu," povedal Frank Newport z Gallupu. Zároveň dodal jednu zaujímavosť. Oslovená verejnosť nečaká, že by vláda mala niekde vziať peniaze na vyplácanie garantovaného príjmu. Namiesto toho 80 percent fanúšikov tvrdí, že spoločnosti, ktoré využívajú výhody umelej inteligencie, by mali platiť vyššie dane a z tých by sa mohlo zabezpečiť financovanie základného príjmu.

"Nemôžete mať voľné trhové hospodárstvo, ak u ľudí stále prevláda neistota. Nemôžete očakávať, že sa budú správať racionálne," dodal Standing.

Súvisiace články

Aktuálne správy