Zisk Berkshire Hathaway vo 4. kvartáli vzrástol viac ako štvornásobne

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta zaznamenala vo 4. kvartáli 2017 viac ako štvornásobný nárast zisku. Pomohol jej jednorazový príjem vo výške 29 miliárd USD v súvislosti so zmenou daňového systému v USA, ktorý vykompenzoval slabšie výsledky niektorých podnikov.
Berkshire uviedol, že vo 4. štvrťroku vlani jeho zisk vzrástol na 32,6 miliardy USD (26,51 miliardy eur), čo predstavuje 13,19 USD na akciu triedy B, zo 6,3 miliardy USD alebo 2,55 USD na akciu B rok predtým.
Väčšina z 90 podnikov spoločnosti Berkshire zaznamenala v uplynulom kvartáli zlepšenie ziskov, ale kľúčové poisťovne, medzi ktorými sú Geico a niekoľko významných zaisťovní, vykázali stratu 491 miliónov USD pre vlaňajšie hurikány.
Generálny riaditeľ Berkshire Warren Buffett odhaduje, že poisťovne spoločnosti budú musieť zaplatiť asi 3 miliardy USD za hurikány, ktoré minulý rok zasiahli Texas, Floridu a Portoriko. Tie významnou mierou prispeli k tomu, že poisťovacia divízia Berkshireho vykázala stratu v roku 2017 po 14 rokoch zisku.
Ostatné spoločnosti Berkshire, medzi ktoré patria železnice BNSF, množstvo elektrární, výrobných podnikov aj maloobchodné siete, pomohli investičnej spoločnosti vyrovnať straty poisťovní.
Buffett vyhlásil, že investori by mali venovať väčšiu pozornosť prevádzkovým ziskom, v ktorých nie sú zahrnuté zmeny daní či hodnoty investícií, aby získali lepšiu predstavu o tom, ako sa darí 90 firmám vo vlastníctve Berkshire. Konkrétne Berkshire oznámila prevádzkové výnosy vo výške 3,3 miliardy USD alebo 2,23 dolárov na akciu B.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosti FactSet, očakávali prevádzkový zisk na akciu triedy B vo výške 1,76 USD.
Tržby Berkshire sa vo 4. kvartáli zvýšili takmer o 1 % na 58,9 miliardy USD z 58,3 miliardy USD v predchádzajúcom roku.
Za celý minulý rok dosiahol Berkshire čistý zisk 44,9 miliardy USD alebo 18,22 USD/akcia triedy B. To bolo takmer dvojnásobok oproti zisku 24,1 miliardy USD alebo 9,76 USD/akcia v predchádzajúcom roku vďaka zmene daňového zákona.
Celoročné tržby Berkshire vzrástli o 8 % na 242,1 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy