Zdieľanú ekonomiku využilo v minulom roku takmer 40 % Nemcov

Takmer 40 % Nemcov využilo minulý rok v určitej miere zdieľanú ekonomiku, či v podobe ubytovania alebo dopravy. Ukázal to tento týždeň zverejnený prieskum poradenskej spoločnosti PwC, ktorý uskutočnila na vzorke 2000 respondentov.
Podobne ako v mnohých iných krajinách aj v Nemecku sa zdieľanie ubytovania, hudby, áut, nástrojov a služieb stalo bežnou súčasťou životného štýlu. Poradenská firma predpokladá, že tento trend bude pokračovať aj v tomto roku.
K najpopulárnejším službám v rámci zdieľanej ekonomiky patria podľa PwC v Nemecku streamingové služby ako Spotify a Soundcloud. Výrazný dopyt je však aj po ďalších službách, napríklad v rámci dočasného ubytovania, ktoré poskytuje CouchSurfing a Airbnb, či v doprave cez Uber alebo Car2Go.
Zdieľanú ekonomiku využívajú podľa prieskumu vo väčšej miere spotrebitelia vo veku od 18 do 39 rokov a s vyššou úrovňou vzdelania, pričom ako hlavný dôvod uvádzajú finančnú výhodnosť. Ako ďalší významný faktor uvádzajú ochranu životného prostredia, nakoľko podľa nich zdieľaná ekonomika zmierňuje tlak na využívanie prírodných zdrojov. Za možné negatíva v súvislosti so zdieľanou ekonomikou považujú Nemci riziko služieb nižšej kvality.

Súvisiace články

Aktuálne správy