Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári spomalila

Januárová medziročná inflácia v eurozóne sa zmiernila na 1,3 % z decembrovej úrovne 1,4 %, na Slovensku posilnila na 2,6 % z decembrových 2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári spomalila na 1,3 percenta z decembrových 1,4 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie sa zmiernila na 1,6 percenta z decembrovej úrovne 1,7 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne v januári znížili o 0,9 percenta a v rámci celej EÚ klesli o 0,7 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medziročný pokles cien v januári registrovali na Cypre, kde sa ceny znížili o 1,5 percenta. Najnižšiu mieru inflácie zaznamenalo Grécko, a to na úrovni 0,2 %. Za ním nasledovalo Írsko s infláciou vo výške 0,3 %. Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali v Litve a Estónsku (zhodne 3,6 %) a v Rumunsku (3,4 %). V porovnaní s decembrom sa medziročná inflácia v januári spomalila v 21 členských štátoch EÚ, v jednej krajine sa nezmenila a v šiestich zrýchlila.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v januári zrýchlila na 2,6 percenta z decembrovej úrovne 2 percentá. Medzimesačne slovenské ceny stúpli o 0,9 percenta.

K medziročnému rastu cien v eurozóne v januári najviac prispelo zdraženie služieb, ktoré inflácii pridalo 0,56 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny v segmente potravín, alkoholu a tabaku (+ 0,39 pb), energií (+ 0,22 pb) a priemyselných tovarov (+ 0,15 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy