Nemeckým stavbárom hrozia problémy s dodávkami piesku

Nemecku hrozí nárast stavebných nákladov. Dôvodom sú problémy s dodávkami piesku. Upozornil na to spolkový inštitút pre geológiu, ktorý dostal za úlohu vypracovať analýzu prírodných zdrojov.
„Nemecko môže byť bohaté na piesok, ale existuje riziko veľkých prekážok pri jeho dodávkach na domácom trhu, najmä v oblasti dôležitých stavebných materiálov,“ uviedol inštitút vo svojej správe.
Nová štúdia poukazuje na niekoľko dôvodov. Väčšina piesku, štrku a zdrojov prírodného kameňa sa nachádzajú v chránených oblastiach. A mnohé nechránené zdroje už boli vyčerpané.
Zároveň rastúce ceny pozemkov znamenajú, že poľnohospodári sú menej ochotní predať pôdu na ťažbu stavebných materiálov. Aj proces získavania licencie na ťažbu spôsobuje oneskorenia, navyše odvetviu chýba spracovateľská kapacita.
Viaceré regióny v dôsledku toho očakávajú v tomto roku problémy s dodávkami. Aj ceny piesku sa preto výrazne líšia. V Berlíne stojí napríklad tona stavebného piesku šesť eur, zatiaľ čo v Mníchove až 15 eur.
Približne 100 miliónov ton piesku ročne sa vyťaží na zhruba 2000 miestach v celom Nemecku. To predstavuje nárast o približne 5 % za uplynulých päť rokov v dôsledku rozmachu v stavebníctve.
Nízka hodnota tohto materiálu znamená, že sa zvyčajne ťaží a spotrebováva v danom regióne a neprepravuje sa na dlhé vzdialenosti. Keď sa však lokálne zdroje vyčerpajú, prípadný transport piesku na väčšie vzdialenosti jeho cenu zvýši minimálne o vyššie náklady na dopravu.

Súvisiace články

Aktuálne správy