S. Gaborčáková: Pred rokmi Fico hovoril o potravinových balíčkoch..

Vyjadrenie: S. Gaborčáková: Pred rokmi Fico hovoril o potravinových balíčkoch ako o ponižujúcej pomoci. Dnes mu to zjavne nevadí
Bratislava 22. februára (TASR) – V tomto období sa spustila ďalšia fáza distribúcie potravinových balíčkov, ktoré smerujú prevažne na východ krajiny. „Pán premiér Fico sa pravidelne chváli, ako sa našej ekonomike darí a aké skvelé výsledky dosahujeme. Bohužiaľ, 85-tisíc potravinových balíčkov pre 36-tisíc rodín na pokraji chudoby vravia o inom,“ upozorňuje tieňová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny a poslankyňa hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Soňa Gaborčáková.
Projekt potravinovej pomoci je určený najodkázanejším osobám a je financovaný Európskou úniou. V balíčku je 21 základných potravín, pričom prijímateľov určuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. „Veľmi dobre si pamätáme na postoj pána premiéra Fica počas svojho pôsobenia v opozícii, kedy ostro kritizoval takúto podporu. Sám tvrdil, že Slovensko nie je rozvojová krajina, v ktorej sú ľudia odkázaní na takúto ponižujúcu pomoc. Teraz, keď sa nám podľa neho darí, je to zrazu v poriadku?,“ pýta sa Gaborčáková.
Poslankyňa zároveň upozorňuje, že celý projekt ako aj pomoc chudobným je na pleciach tretieho sektora. „Na distribúcii potravinových balíčkov sa podieľajú mimovládne organizácie – Slovenská katolícka charita, Slovenský červený kríž a Charita sv. Alžbety, ktoré v mnohých prípadoch aj mimo projektov suplujú pomoc chudobným rodinám za štát. Zhoršuje sa prístup k službám, sociálnej ochrane a nedvíha sa sociálny štandard rodín s viac ako dvomi deťmi,“ povedala S. Gaborčáková s tým, že najviac balíčkov, 26-tisíc, smeruje do košického kraja, o niečo menej do prešovského kraja a trojicu uzatvára banskobystrický kraj kde na potraviny čaká vyše 18-tisíc prijímateľov.
Neriešenie prehlbujúcej sa chudoby na Slovensku a nesystémové zmeny dokazuje podľa Gaborčákovej aj pridanie ďalších okresov do zoznamu najmenej rozvinutých. Včera podpísal prezident Andrej Kiska novelu zákona, ktorou sa do zoznamu pridávajú okresy Snina a Košice-okolie. „Opäť sú to okresy východného Slovenska, ktorým sa má venovať osobitná pozornosť. Bohužiaľ, sú to iba fakty na papieri a ľudia reálnu pomoc a podporu nepociťujú. Strana Smer je pri moci už desať rokov, ťaží z hospodárskej konjunktúry, a preto na ľudí z týchto regiónov mala myslieť skôr a systémovejšie. Žiaľ, naši občania sú stále odkázaní na pomoc hradenú z Bruselu, podľa Roberta Fica ponižujúcu,“ dodala Soňa Gaborčáková.
Prehlbujúce sa rozdiely medzi východom a západom krajiny dokazujú aj počty ľudí v hmotnej núdzi. Podľa najnovších štatistík ÚPSVaR sa počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi v mesiaci január vyšplhal takmer na 78-tisíc. Spoločne s posudzovanými rodinnými príslušníkmi je to vyše 170-tisíc osôb. Najvyšší podiel je už tradične v okresoch východného Slovenska – Revúca, Rimavská Sobota a Gelnica. V bratislavskom kraji je to len 2000 osôb. Na Slovensku máme 70-tisíc detí, ktoré sa nachádzajú v hmotnej núdzi. Štát len za uplynulý mesiac vynaložil viac ako jeden milión eur na dotáciu na stravu pre 60-tisíc detí, čo sa dá riešiť inak ako cez dotáciu na stravu. Ak by sa zvolila zo strany štátu iná forma riešenia stravovania detí v hmotnej núdzi, umožnili by sme najesť sa týmto deťom viackrát denne nie iba raz.TASR o tom informovala poslankyňa NRSR Soňa Gaborčáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy