Venezuela zavádza ďalšiu kryptomenu, tentoraz bude krytá zlatom

, CNBC;ČTK;Reuters Foto: SITA/AP

Venezuela už má petro, digitálnu menu krytú ropou, ďalšou bude petro gold, kryptomena krytá zlatom. Ako oznámil prezident Nicolás Maduro, kryptomeny by mali pomôcť krajine dostať sa z hlbokej ekonomickej krízy.

Petro a petro gold majú Venezuele, v čase ekonomických sankcií zo strany Spojených štátov a nedostatku devíz, umožniť návrat na medzinárodné finančné trhy, uviedla agentúra Reuters.

Opozícia tvrdí, že štátom podporované digitálne meny sú nezákonnou formou vydávania dlhopisov. Odborníci predpokladajú, že venezuelské kryptomeny pritiahnu len malý počet investorov, vzhľadom na obavy o solventnosť Venezuely a neprehľadnosť jej financií.

Predpredaj petra za prvý deň vyniesol 735 miliónov USD. Hodnota celkovej emisie 100 miliónov žetónov, z ktorého každý je ohodnotený a krytý ekvivalentom jedného barelu venezuelskej ropy, má dosiahnuť približne šesť miliárd dolárov.

Tento krok nastáva v čase, keď sa pod Madurovou socialistickou vládou občania v kríze sa zmietajúcej Venezuely snažia vyrovnať s rozsiahlym nedostatkom potravín, kolapsom svojej tradičnej meny a hyperinfláciou, ktorá podľa predpokladov Medzinárodného menového tento rok dosiahne 13 000 percent. Nezamestnanosť v tejto juhoamerickej krajine, by podľa očakávaní, mala narásť do roku 2022 na 32 percent.

Harry Colvin, ekonóm Longview Economics, vyjadril pochybnosti o tom, že zavedenie prvej svetovej kryptomeny vydávanej štátom bude úspešné. "Venezuela je z minulosti známa zneužívaním aktív a centrálna banka práve vytvorila hyperinfláciu, takže si myslím, že dôjde aj na otázky dôvery a transparentnosti." Ďalším potenciálnym problémom pre petro je, že počiatočné vydanie tokenu bude podporené surovou ropou z ťažkého ropného pásma Orinoco na východe krajiny. Ropa sa má ťažiť prostredníctvom spoločných podnikov, v ktorých Madurova vláda vlastní iba 60 % podiel. "Ak by Maduro vo voľbách v apríli prehral, alebo by musel opustiť svoj post, potom by sa z petra pravdepodobne stala nelegitímna vec," povedal Colvin.

Na začiatku roka ministerstvo financií USA varovalo obchodníkov pred investovaním do petra. Americké úrady vyhlásili, že by to bolo podobné ako "úverovanie" Venezuely, a tým by sa porušovali sankcie uložené v auguste.

"Bude možné odpredať aktíva, ktoré sú jej podkladom? Na akých burzách sa bude petro obchodovať? Nakoľko decentralizovaná bude v skutočnosti táto mena? Dnes je viac otázok ako odpovedí," povedal  pre televíziu CNBC Garrick Hileman, ktorý sa na kryptomenami zameriava na univerzite v Cambridge.

Sean Walsh, zakladateľ investičnej spoločnosti Redwood City Ventures zameranej na kryptoaktíva povedal, že je ťažké robiť závery ohľadom petro gold bez toho, aby boli jasné konkrétne detaily. Ale sám by tokeny podporované hmotným majetkom nekupoval. "Namiesto toho, aby som si kúpil kryptomenu krytú zlatom, by som si radšej kúpil zlato. Zlato je fyzická vec, ktorú chcete držať vo rukách, to je jeho podstata."

Súvisiace články

Aktuálne správy