Pred 30 rokmi sa stal miliardárom, odvtedy si kúpil len dve bláznivé veci

, BI Foto: TASR/Martin Baumann

Gates je druhou najbohatšou osobou na svete s čistým imaním, podľa indexu Bloomberg, viac než 91 miliárd dolárov. Odvtedy ako sa stal miliardárom boli jeho dva najväčšie nákupy auto a lietadlo.

Gates sa oficiálne stal miliardárom keď mal 31 rokov, posunul tak hranicu pre najmladšieho miliardára v histórii. Nafúknutie jeho bankového účtu však v jeho prípade neznamenalo automaticky aj vyššie výdavky.

"Nemám veľa extravagantných vecí, takže veľa sa toho nezmenilo," povedal Gates  v televíznej debate The Ellen DeGeneres Show. Dodal, že vtom čase sa najviac zameriaval na to, aby bol schopný zaplatiť svojich zamestnancov, z ktorých mnohí mali rodiny.

"Takže ste si nepovedali, že si kúpite Porsche?" tlačila moderátorka DeGeneresová. "Urobil som to. Bola to moja slabosť, a potom som si nakoniec na cestovanie zaobstaral lietadlo, čo je ešte väčšia moja slabosť."

"Takže máte Porsche a lietadlo, je to tak?" opýtala sa moderátorka. "Pokiaľ ide o bláznivé veci, tak áno," odpovedal Gates, ktorý predtým cestovanie súkromným lietadlom označoval za „veľkú  márnotratnosť ”. Podľa medializovaných správ vlastní Bombardier BD-700 Global Express s kapacitou až 19 osôb na palube za 40 miliónov dolárov.

Gates v talkshow DeGeneresovej ešte prezradil, že má doma miestnosť s trampolínou, v dome vo Washingtone za 125 miliónov dolárov, ktorý stojí neďaleko od kolegu miliardára Jeffa Bezosa. "Máme trampolínu v našom dome, deti ju milujú, je vo vnútri domu, odporúčam ju každému," povedal.

Asi nebude žiadnym prekvapením, že Gates si na bohatstvo nepotrpí. Spolu s manželkou Melindou sa zameriavajú na filantropiu. V roku 2016 darovali viac ako 2 miliardy dolárov pre oblasti ako je globálne zdravie, či rozvoj vzdelávania v USA.

Bill Gates a jeho manželka Melinda

 

Súvisiace články

Aktuálne správy