Odbory odmietli ponuku Škody Auto na zvýšenie platov

Odbory odmietli ponuku Škody Auto na zvýšenie platov. Odborári minulý týždeň uviedli, že sa začínajú pripravovať na prípadný predĺžený štrajk.

Odbory odmietli ponuku Škody Auto na zvýšenie platov.
Odborári minulý týždeň uviedli, že sa začínajú pripravovať na prípadný predĺžený štrajk. Česká ekonomika rýchlo rastie a nezamestnanosť v krajine padla na najnižšiu úroveň za 20 rokov, čo podporuje rast platov, ktoré prudko stúpajú naprieč odvetviami. To zvyšuje tlak na zamestnávateľov.
Volkswagen, ktorý je materským koncernom Škody, sa v Nemecku dohodol na zvýšení platov pre približne 120.000 zamestnancov od mája o 4,3 % a vyriešil tak spor, ktorý viedol k prvému štrajku od roku 2004.
Podľa českých médií Škoda ponúkla svojim pracovníkom zvýšenie miezd o 15 % v priebehu 27 mesiacov. Odbory ponuku odmietli a tlačia na manažment, aby prestal presadzovať nový systém pracovných zmien. Taktiež sú proti tomu diskutovať o dohode, ktorá by sa týkala takého dlhého obdobia zvyšovania platov. „V opačnom prípade nemáme o čom rokovať,“ uviedli odbory vo vyhlásení.
Odborári však vo svojom vyhlásení nespomínali štrajk. Rokovania by mali pokračovať na budúci týždeň v utorok (27. 2.).
Škoda je druhou najziskovejšou značkou Volkswagenu z hľadiska prevádzkovej marže. Jej predaj vlani vzrástol o 6,6 % na rekordných 1,2 milióna vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy