Sociálna poisťovňa ukončila vlani 4358 práceneschopností

Pracovníci Sociálnej poisťovne (SP) urobili v roku 2017 celkovo 83.995 kontrol dodržiavania liečebného režimu. Každá štvrtá kontrola bola z dôvodu podozrenia z porušovania liečebného režimu.
Z 83.995 kontrol bolo 1629 vykonaných na podnet zamestnávateľa, 305 na podnet ošetrujúceho lekára a 97,1 % vykonaných kontrol, teda 81.520 prípadov, bolo realizovaných na podnet posudkových lekárov poisťovne. Pri 20.631 prípadoch boli kontroly vykonané z dôvodu podozrenia z porušenia liečebného režimu. Z tohto množstva bolo 4358 PN-iek ukončených a poistenci boli uznaní za práceschopných. V 143 prípadoch bola poistencom z dôvodu porušenia liečebného režimu udelená pokuta.
Dodržiavanie liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca, ktorý určil ošetrujúci lekár, organizuje posudkový lekár a kontroluje určený zamestnanec SP.
Kontrola dodržiavania liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca sa môže vykonať na podnet posudkového lekára, ošetrujúceho lekára alebo zamestnávateľa. Kontrola sa vykoná vždy, ak o to požiada predseda súdu alebo vedúci prokurátor. Kontrola sa môže uskutočniť aj na podnet inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby.
Kontrola dodržiavania liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca sa vykonáva v byte dočasne práceneschopného poistenca s jeho súhlasom alebo na mieste, kde je predpoklad, že sa dočasne práceneschopný poistenec zdržuje.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy