Qualcomm zvýšil ponuku na prevzatie NXP

Americký výrobca čipov Qualcomm vylepšil svoju ponuku na prevzatie holandského konkurenta NXP. Aby presvedčil akcionárov NXP, zvýšil ponuku zo 110 USD na 127,50 USD (102,74 eura) na akciu. Hodnota transakcie by v takom prípade dosiahla 44 miliárd USD.
Qualcomm už uzavrel záväznú dohodu s deviatimi akcionármi NXP, ktorí celkovo kontrolujú vyše 28 % firmy, uviedol v utorok americký koncern. Medzi nimi je aj investičný fond Elliott miliardára Paula Singera, ktorý doteraz požadoval vyššiu cenu.
Qualcomm zároveň znížil minimálnu hranicu pre akceptáciu ponuky z 80 % na 70 %. Ponuka je platná do 5. marca. Akvizíciu doteraz odobrilo osem regulačných orgánov, posledné povolenie potrebuje koncern už len z Číny.
Qualcomm je silný v oblasti čipov pre smartfóny alebo tablety, NXP je zasa známy technológiou NFC, ktorú využívajú napríklad bezkontaktné prístupové alebo platobné karty. NXP je tiež dôležitým hráčom v oblasti technológií pre zosieťované a autonómne vozidlá.
Tento krok môže Qualcommu pomôcť pri obrane pred nevyžiadanou ponukou konkurenčného Broadcomu, ktorý chce za Qualcomm zaplatiť 121 miliárd USD a prevziať dlhy vo výške 25 miliárd USD. Vedenie koncernu sa bráni ponuke, Broadcom zasa dúfa, že akcionári ju schvália. Vyššia cena za NXP by transakciu ešte viac zdražila. Broadcom už predtým oznámil, že v prípade zvýšenia ponuky na kúpu NXP môže stiahnuť svoju ponuku na prevzatie Qualcommu.

Súvisiace články

Aktuálne správy