V nekonkurenčnej časti aukcie štát predal ďalšie dlhopisy za 5 mil. eur

Celkovo si Slovensko v tohtotýždňových aukciách štátnych dlhopisov požičalo takmer 172 mil. eur.

Slovensko si v tohtotýždňovej aukcii štátnych dlhopisov požičalo celkovo 171,7 mil. eur. Po pondelňajšej konkurenčnej časti aukcie, v ktorej štát predal cenné papiere za 166,7 mil. eur, v utorňajšej nekonkurenčnej časti tieto aukcie zavŕšil predajom dlhopisov za ďalších 5 mil. eur. Informovala o tom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

Nekonkurenčná časť aukcie sa uskutočnila pri oboch tento týždeň predávaných dlhopisoch. V prvom prípade dlhopisov splatných v januári 2031 boli v nekonkurenčnej časti investorom k dispozícii cenné papiere za 17 mil. eur. Celkový dopyt napokon dosiahol 3 mil. eur. V druhej aukcii dlhopisov splatných v októbri 2047 bolo v nekonkurenčnej časti aukcie k dispozícii 16 mil. eur, z čoho sa napokon predali cenné papiere za 2 mil. eur.

V pondelňajšej konkurenčnej časti aukcie dlhopisov splatných v roku 2047 sa predali dlhopisy za 81,7 mil. eur pri priemernom akceptovanom výnose 1,9653 % p.a. V aukcii bondov splatných v roku 2031 bola v konkurenčnej časti akceptovaná suma 85 mil. eur. Priemerný akceptovaný výnos do splatnosti predstavoval napokon 1,3959 % p.a.

Súvisiace články

Aktuálne správy