Európska centrálna banka má nového viceprezidenta: Kto je Luis de Guindos?

, CNBC Foto: TASR/AP

Španielsky minister hospodárstva bude od prvého júna novým viceprezidentom ECB. Analytici tvrdia, že náhlu zmenu smerovania centrálnej banky po zmene na tomto poste očakávať nemožno.

Luis de Guindos získal významné postavenie pri určovaní menovej politiky v eurozóne v nadchádzajúcich rokoch. De Guindos je politik, ktorý má šarm a je otvorený, čo dokazuje aj na medzinárodných zhromaždeniach a konferenciách. Ale zároveň je aj cieľom presne mierenej kritiky. Katalánske hnutie za nezávislosť mu vyčíta jeho vplyv na širšiu španielsku ekonomiku.

Jeho slepá, predpojatá vernosť, trochu odporuje základnej apolitickej povahe Európskej centrálnej banky. De Guindosova kariéra v súkromnom sektore skončila v čase, keď šéfoval operáciám Lehman Brothers v Španielsku a Portugalsku, keď na to materská banka doplatila v roku 2008.

Ambícia zasadnúť na vysoko postavený európsky post sa objavila už dávno predtým, než sa neúspešne pokúšal získať pre seba pozíciu prezidenta Euroskupiny, plán, ktorý mu nakoniec prekazil Holanďan Jeroen Dijsselbloem.

Protikandidát Lane bol relatívne nováčikom na medzinárodnej scéne s oveľa slabším profilom, na konci roku 2015 prevzal kormidlo írskej centrálnej banky. Jeho akademické a poradenské skúsenosti v oblasti globálnej makroekonomiky sú však rozsiahle, má doktorát na Harvarde, na Columbijskej univerzite v New Yorku, aj z Trinity College v Dubline a roky konzultačnej práce – okrem iného s Ázijskou rozvojovou bankou, OECD, Medzinárodným menovým fondom a Svetovou bankou. A zatiaľ čo írska vláda mu v uplynulých týždňoch verejne vyjadrila svoju podporu, kampaň sa ukázala buď príliš slabá, alebo začala príliš neskoro. Madridskí predstavitelia trvali na tom, že im Berlín sľúbil viceprezidenta v ECB, a Dublin nakoniec svoju ambíciu vzdal. Len pár hodín pred neformálnym hlasovaním Euroskupiny v pondelok v noci írsky minister financií Paschal Donohoe oznámil, že sťahuje Laneovu kandidatúru na túto pozíciu.

Zatiaľ čo názory De Guindosa na menovú politiku a najmä kvantitatívne uvoľňovanie sú snáď menej zdokumentované ako názory široko citovaného akademického ekonóma ako je Lane, v nedávnom rozhovore povedal, že si myslí, že politika centrálnej banky zameraná na nákup dlhopisov a nízke úrokové sadzby nepochybne pomohli Európe v raste. Dodal, že inflácia v blízkej budúcnosti vzrastie na takmer 2 percentá a trval na tom, že pozitívne ekonomické ukazovatele by mali podporiť integráciu Európy, čo je proces, o ktorom sa domnieva, že vedenie ECB je zodpovedné za jeho obhajobu.

Pozorovatelia ECB neočakávajú, že španielsky viceprezident markantnejšie odkloní od prístupu, aký podporuje jeho pravdepodobne budúci šéf, teda "urobiť všetko čo bude nutné ". A podľa toho, čo De Guindos urobil pre záchranu Španielsku pred bailoutom, je pravdepodobné, že jeho politická skúsenosť sa bude prejavovať aj v jeho prístupe k novému zamestnávateľovi. Výber tohto kandidáta sa v takomto svetle javí, ako zaručene dobrý.

Súvisiace články

Aktuálne správy