Juhokórejská regulácia kryptomien: Silný stres vyústil do infarktu

, WSJ;CNBC Foto: SITA/AP

Jung Ki-joon bol vedúcim hospodárskej politiky Úradu pre koordináciu vládnych politík. Pomáhal vytvárať novú legislatívu zameranú na potláčanie špekulácií v oblasti kryptomien.

Tlačová agentúra Yonhap uviedla, že 52-ročný Jung údajne trpel ochorením srdca a smrtť ho zasiahla v domácom prostredí. Polícia začala vyšetrovanie, podľa hovorcu "zomrel z neznámej príčiny v spánku na zástavu srdca."

Jungovi kolegovia uviedli, že v posledných mesiacoch bol pod tlakom kvôli bojom, ktoré Južná Kórea vyhlásila špekulatívnym obchodom s kryptomenami, uviedol Yonhap. Južná Kórea patrila k centom obchodovania s digitálnymi menami a hrozba novej legislatívy sa odrazila aj na cene bitcoinu v tomto roku, po šialenej rally v roku 2017.

Bitcoin sa nedávno obchodoval okolo 11 000 dolárov, podľa stránky CoinDesk. V decembri dosiahol takmer 20 000 dolárov, až kým sa nezačalo otvorene hovoriť o celosvetovom úsilí regulovať kryptomeny. To malo za následok prepad bitcoinu až o 70 % svojej hodnoty, začiatkom tohto mesiaca klesol na menej ako 6 000 dolárov.

Začiatkom roka 2017 sa cena bitcoinu pohybovala pod 1000 dolármi. Nadšenie investorov v Južnej Kórei bolo jedným z dôvodov, prečo ceny vlani vzrástli tak vysoko. Premiér Lee Nak-yeon koncom minulého roka varoval, že rastúci záujem o kryptomeny môže "viesť k závažnym skresleniam alebo patologickému javu".

Na briefingu minulý mesiac Jung vyhlásil, že virtuálne meny, ako napríklad bitcoin, nepredstavujú zákonné meny a vláda by mala "rázne reagovať na nadmerné špekulácie a nezákonnú činnosť ohľadom kryptomien."

Asi 4,5 % všetkých bitcoinových transakcií na celom svete sa v minulom roku odohrali s využitím kórejského wonu, čím sa podľa CryptoCompare stala najpoužívanejšou fiatovou menou v obchodovaní s bitcoinom hneď po americkom dolári, japonskom jene a eure. Juhokórejský won bol tiež druhou najčastejšie používanou menou na obchodovanie s niektorými alternatívnymi, vrátane etherea či Bitcoin Cash.

V Južnej Kórei sa cena bitcoinov výrazne zvýšila oproti iným častiam sveta, čo je ďalší príklad frenetického obchodného prostredia. Počas ostatných mesiacov sa bitcoiny v Južnej Kórei obchodovali o viac ako 50 % vyššie ako v iných krajinách, čo je fenomén, ktorý obchodníci nazývali " Kimčchi prémia". Táto prémia sa úplne vytratila potom, čo úrady zvažovali prísne opatrenia vrátane zákazu obchodovania kryptomien na burze.

Doteraz však južná Kórea zaviedla len prísnejšie kontroly verifikácie kryptoobchodníkov. Na nákup kryptomien je dnes potrebné, aby ste v Kórei mali certifikovaný bankový účet, čím sa potvrdzuje, že na obchod využívate legálne peniaze. Aj tak ale celé riziko znáša investor.

Ak by skolaboval trh s kryptomenami, doplatili by na to predovšetkým malí investori. Inštitucionálni investori by boli lepšie ochránení proti takejto udalosti. "V tejto fáze sa domnievame, že maloobchodní investori by boli prvými, ktorí by museli znášať hlavný dopad v prípade zrútenia tržnej hodnoty kryptomien," uviedla v pondelok agentúra S & P Global Ratings. "Veľkých bánk by sa to z veľkej časti netýkalo, keďže ich priama alebo nepriama expozícia v kryptomenách zostáva obmedzená."

Napriek tomu správa S & P Global Ratings uviedla, že obrovský pokles hodnoty kryptomien by pravdepodobne nedokázal narušiť finančné trhy. "V súčasnosti aj väčší pokles tržnej hodnoty kryptomien mal len mierny dopad na odvetvie finančných služieb, kryptomeny sú stále príliš malé, aby narušili stabilitu alebo ovplyvnili bonitu bánk, ktoré hodnotíme," povedal Mohamed Damak z S & P Global Ratings s tým, že budúci úspech kryptomien bude do značnej miery závisieť od koordinovaného prístupu globálnych regulátorov a tvorcov politík. "Musia regulovať a tým posilniť dôveru účastníkov trhu v tieto nástroje," dodal Damak podľa ktorého by blockchain technológia mohla viesť k "pozitívnemu" narušeniu trhu financií.

Podľa uznávaného finančného poradcu Petera Boockvara z Bleakley FG by nasledujúci prepad kryptomien mohol byť určitým signálom pre akciové trhy. Prepad kryptomien bude mať negatívny vplyv na rast rizikovej averzie všeobecne, čím prispeje k poklesu aj na akciových trhoch. Toto prepojenie sme mohli vidieť pred niekoľkými týždňami pri prvom silnejšom poklese kryptomien. Boockvar je ale presvedčený, že kryptomeny stále majú priestor pre výraznejšiu korekciu.

K problematike kryptomien zaujala ECB celkom jasné stanovisko, všetky podstatné problémy zhrnula do jedinej grafiky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy