Nebojte sa investovania: Základy ovládania najpopulárnejšieho obchodného softwaru

, PR článok

Úspešné investovanie vyžaduje znalosť trhu, do ktorého investujete. Ďalej je potrebný dostatočný kapitál, aby vložená investícia mohla priniesť zaujímavý výnos. Málokto si však uvedomuje, že veľkú časť úspechu tvorí tiež znalosť obchodného softwaru a skúsenosť s jej ovládaním.

Súkromní investori, ktorí chcú svoj voľný kapitál zhodnocovať na finančných trhoch v kratšom časovom horizonte, môžu využiť pre obchodné transakcie software vo svojom počítači, alebo telefóne. Tento software, označovaný ako obchodná platforma, umožňuje investorom špekulovať na rast či pokles ceny najrôznejších aktív.

Môžu to byť napr. akciové indexy, komodity, alebo meny. Najznámejšími akciovými indexmi sú pravdepodobne americké indexy Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq, pre európskeho investora nie sú neznáme ani nemecký index DAX, britský FTSE, francúzsky CAC 40, príp. japonský Nikkei a mnohé ďalšie. Trhu komodít dlhodobo vládne zlato, ropa a káva. Pozornosť investorov si ale z drahých kovov získalo aj striebro, či paládium, z poľnohospodárskych plodín kukurica, pšenica či kakao, alebo priemyselné komodity ako zinok, meď, či železná ruda.

Celosvetovo je najviac používanou obchodnou platformou pre individuálneho investora MetaTrader 4. Najlepšie podmienky pre obchodovanie ponúka platforma, ktorú si stiahnete do svojho počítača. Po prihlásení sa zobrazí prehľad finančných inštrumentov, ktoré je možné v platforme obchodovať, graf cenového vývoja vybraných inštrumentov a stav finančných prostriedkov na obchodnom účte.

Aplikáciu MetaTrader 4 si môžete stiahnuť do svojho mobilného zariadenia (tablet, mobil). Táto aplikácia vzhľadom k svojmu menšiemu zobrazeniu slúži skôr na kontrolu obchodných pozícií v priebehu dňa a rýchlym úpravám, než na plnohodnotné obchodovanie.

Platforma v jej základnom nastavení nie je 100% pripravená na obchodovanie. Po prihlásení je vhodné urobiť úpravy v prehľade inštrumentov a vybrať len tie, ktoré chcete obchodovať alebo sledovať. Potom je vhodné upraviť zobrazenie grafu. Pre vývoj ceny sa najčastejšie používa sviečkový graf na bielom pozadí, v ktorom sú zelenou farbou označené rastúce sviečky a červenou klesajúce. Do grafu je možné vložiť rôzne nástroje pre technickú analýzu, ktoré obchodníkovi pomáhajú s určením pravdepodobného budúceho vývoja ceny obchodovaného inštrumentu. Najznámejší z nich  je kĺzavý priemer, ale pokročilí obchodníci poznajú aj indikátory Pivotné body, MACD, alebo Bolinger Bands.

V základnom nastavení je v grafe zobrazená iba predajná cena, teda cena, za ktorú obchodník otvára pozície, pokiaľ očakáva pokles ceny inštrumentu. Preto je potrebné zobraziť tiež nákupnú cenu, pri ktorej budú otvárané nákupné pozície.

MetaTrader 4 ponúka množstvo spôsobov, ako zjednodušiť a urýchliť obchodovanie. V platforme je napr. možné nastaviť obchodovanie jedným kliknutím, tzv. One Click Trading. Veľmi rýchlo sa tiež dajú zadávať obchodné pokyny pomocou tzv. doplnkov, akými sú napríklad skripty alebo automatické systémy. V MetaTrader 4 je možné zadávať tiež tzv. čakajúce pokyny, ktoré otvoria obchodnú pozíciu iba v prípade, že cena dosiahne určité vopred zadané úrovne. Platnosť čakajúcich pokynov môže byť obchodníkom časovo obmedzená.

V neposlednom rade je možné v platforme zapnúť alarmy, ktoré obchodníka upozornia na zmenu ceny inštrumentu, alebo dosiahnutie určitej cenovej úrovne. Alarmy je možné nastaviť ako správu na pracovnú plochu počítača, na mobil alebo na e-mail.

Okrem vyššie uvedeného ponúka platforma MetaTrader 4 aj mnoho ďalších funkcií. Ich prehľad s detailným popisom, vrátane ukážky priamo v platforme nájdete v e-boku MetaTrader 4: Najpopulárnejšia obchodná platforma. Tento e-book je možné stiahnuť zdarma. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy