Daňová reforma USA znížila polročný čistý zisk ťažobného koncernu BHP o vyše 1/3

Britsko-austrálsky ťažobný koncern BHP Billiton oznámil za 1. polrok svojho obchodného roka rast upraveného zisku približne o štvrtinu, k čomu prispeli najmä vysoké ceny komodít. Čistý zisk ale zaznamenal pokles o vyše tretinu, keď ho do veľkej miery ovplyvnila americká daňová reforma.
Najväčšia ťažobná spoločnosť na svete oznámila, že zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol za 1. polrok obchodného roka 2017/2018, to znamená od júla do konca decembra, 4,05 miliardy USD (3,26 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho obchodného roka to predstavuje rast o 25 %. Napriek solídnemu rastu zisku zaostala spoločnosť za odhadmi trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na úrovni 4,30 miliardy USD.
Čistý zisk ale dosiahol 2,02 miliardy USD. Oproti rovnakému obdobiu minulého obchodného roka to predstavuje pokles o 37 %. Dôvodom je jednorazová strata vo výške 2 miliardy USD, pod čo sa podpísala najmä daňová reforma v USA.
Prevádzkový zisk EBITDA upravený o mimoriadne položky vzrástol o 14 % na 11,24 miliardy USD. Tržby sa zvýšili o 16 % na 21,78 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy