Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v decembri klesol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v poslednom mesiaci minulého roka klesol. Vyplýva to z údajov Európskej centrálnej banky (ECB).
Konkrétne, prebytok bežného účtu regiónu, ktorý platí eurom, v decembri 2017 klesol na šesťmesačné minimum 29,9 miliardy eur z 35 miliárd eur v novembri.
Prebytok eurozóny v obchode s tovarom pritom vzrástol na 30,9 miliardy eur z 30,4 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci. Aj kladné saldo v obchode so službami sa v decembri zvýšilo, a to na 7,3 miliardy eur z novembrových 5,3 miliardy eur.
Ale zároveň sa primárny príjem regiónu v poslednom mesiaci vlaňajška výrazne znížil, na 3,7 miliardy eur z 12,6 miliardy eur mesiac predtým. Deficit sekundárneho príjmu v decembri klesol na 12 miliárd eur z 13,4 miliardy eur.
Za celý rok 2017 zaznamenala eurozóna prebytok bežného účtu vo výške 391,4 miliardy eur, ktorý bol vyšší ako prebytok 367,6 miliardy eur v roku 2016.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy