Slovenské stavebníctvo v decembri medzimesačne kleslo najviac v rámci EÚ

Decembrová produkcia stavebného sektora celej EÚ medzimesačne stúpla o 0,6 %, na Slovensku o 5,5 % klesla, medziročne stavebníctvo celej únie vzrástlo o 1,5 %, slovenské posilnilo o 3 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v decembri medzimesačne posilnila o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšila o 0,6 percenta. Medziročne decembrová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 0,5 percenta a v rámci celej EÚ o 1,5 percenta. Za celý minulý rok stavebníctvo eurozóny posilnilo o 2,4 percenta a v rámci celej EÚ o 3,5 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v pondelok.

Na Slovensku produkcia stavebného odvetvia v decembri oproti novembru oslabila o 5,5 percenta, pričom v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol najväčší medzimesačný pokles. Druhé najvýraznejšie medzimesačné oslabenie stavebníctva evidovali v Španielsku (- 4,4 %) a tretie v Bulharsku (- 3 %). Najviac stavebníctvo medzimesačne vzrástlo v Rumunsku (4,5 %), Francúzsku (4,2 %) a Maďarsku (3,9 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v decembri posilnilo o 3 percentá. V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, stavebníctvo medziročne najviac vzrástlo v Maďarsku (35 %), Slovinsku (21,2 %) a v Poľsku (18,3 %). Najvýraznejšie decembrová stavebná produkcia oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabila v Španielsku (- 13,4 %) a v Bulharsku (- 4,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy