Jediný kandidát: Ministri financií rozhodnú, kto bude novým viceprezidentom ECB

, CNBC Foto: TASR/AP;YT/Bloomberg;Vozpópuli

Do konca roka 2019 budú musieť byť nová ľudia na štyroch zo šiestich pozícií v rámci výkonnej rady ECB. 19 ministrov financií eurozóny má v pondelok diskutovať o tom, kto by mal byť ďalším viceprezidentom Európskej centrálnej banky, ktorý by sa svojej funkcie mal zhostiť už 1. júna.

Vymenovanie nového viceprezidenta bude prvým pri prerozdelení pozícií v rámci centrálnej banky. Kto sú kandidáti? Na stole sú dve mená, ktoré nahradia Vitora Constancia vo funkcii viceprezidenta ECB. Sú to španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos a guvernér írskej centrálnej banky Philip Lane.

Očakáva sa, že ministri sa priklonia k Luisovi de Guindosovi, prihliadnuc na skutočnosť, že Španielsko neraz tvrdilo, že za ostatných šesť rokov nemá člena vo výkonnej rade ECB.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos
To by mohlo znamenať, že budúci prezident ECB, čo je post, ktorý sa uvoľní už budúci rok, bude pravdepodobne pochádzať zo severoeurópskej krajiny a teda zvolí aj je viac jastrabí tón v porovnaní s dnešnou hlavou banky, Mariom Draghim. Šéf ECB Mario Draghi vo funkcii zostáva až do novembra nasledujúceho roka.

Zvolenie Luisa de Guindosa však nie je isté, keďže nemá doposiaľ skúsenosti s centrálnym bankovníctvom. Constancio, ešte než sa presťahoval do Frankfurtu, bol guvernérom portugalskej centrálnej banky. Práve v tejto oblasti sa kandidatúra guvernéra írskej centrálnej banky Philipa Lanea opiera o dôležité skúsenosti s menovou politikou. Okrem toho je Lane už členom Rady guvernérov ECB, a preto vie, ako funguje a rozmýšľa táto inštitúcia.

Guvernér írskej centrálnej banky Philip Lane
Mediálne správy však naznačujú, že Írsko v skutočnosti nemá záujem o podpredsedníctvo a lobuje na pozíciu hlavného ekonóma ECB, ktoré sa uvoľní budúci rok.

19 ministrov financií bude o pozícii viceprezidenta hovoriť dnes, ak sa nenájde konsenzus, hlasovať by sa mohlo v utorok. Štrnásť z 19 ministrov musí schváliť rovnaké meno. Toto meno následne odklepnú v marci zástupcovia hlavy štátov eurozóny na summite, čo bude posledná podmienka na jeho  vymenovanie.

Na prekvapenie írsky minister financií Paschal Donohe pred schôdzkou oznámil, že sťahuje kandidatúru šéfa Irskej centrálnej banky Lanea na miesto podpredsedu ECB. Tento krok zdôvodnil úsilím, aby členské štáty o obsadení funkcie mohli rozhodnúť konsenzuálne. "Verím, že je to dôležité a v záujme ECB", poznamenal, že s Guindosom hovoril a pred rozhodnutím mu zaželal veľa šťastia. Šéf euroskupiny Mario Centeno pri príchode na rokovania novinárom povedal, že o rozhodnutí Dublinu bol informovaný len pred niekoľkými  minútami. "ECB je významná pre Európu, je zodpovedná za finančnú stabilitu a v tomto zmysle ovplyvňuje životy občanov, preto je pre Európu významný moment," podotkol.

Ministri financií eurozón nakoniec v pondelok vybrali španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa za budúceho viceprezidenta Európskej centrálnej banky. "Euroskupina dnes podporila kandidatúru Luisa de Guindosa na pozíciu viceprezidenta Európskej centrálnej banky," uviedli v pondelok ministri financií eurozóny.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy