Zakladateľ etherea varuje: Kryptomeny môžu kedykoľvek klesnúť takmer na nulu

, CNBC Foto: thinkstock

Kryptomeny sú rastúca trieda aktív, ktorá by mohla kedykoľvek prudko klesnúť, varuje zakladateľ blockchain siete ethereum.

"Ak sa pokúšate zistiť, kde môžete uložiť svoje životné úspory, tradičné aktíva sú stále vašou najbezpečnejšou stávkou," uviedol zakladateľ eherea Vitalik Buterin. "Nezabúdajte, že kryptomeny sú stále novou a hyper-volatilnou triedou aktív a môžu kedykoľvek klesnúť na takmer nulovú hodnotu," napísal Vitalik Buterin na Twitteri. "Nedávajte do nich viac peňazí, ako si môžete dovoliť stratiť."

V podobnom duchu sa nedávno vyjadrili aj analytici Goldman Sachs. Pri zatiaľ poslednom prepade kryptomien tvrdili, že situácia sa bude ešte ďalej zhoršovať a vo väčšine prípadov jednotlivé virtuálne meny padnú na úplnú nulu. Väčšina kryptomien neprežije v ich súčasnej podobe a investori by sa mali pripraviť na to, že môžu prísť o všetky vložené prostriedky. Výrazným negatívnym motívom môže byť tiež nástup budúcej konkurencie. Podľa analytikov banky je zarážajúca vysoká miera vzájomnej korelácie medzi rôznymi kryptomenami a všeobecne v celom sektore, ktorá nie je úplne prirodzená. Podľa Goldman Sachs doposiaľ existujúce bitcoinové futures nedokázali výraznejšie ovplyvniť podkladový Bitcoin a obchodovanie s ním. Samotnú blockchainovú technológiu považujú analytici za oveľa zaujímavejšiu ako kryptomeny, ktoré z nej vzišli.

Kryptomeny sa mierne zotavili z výrazného výpredaja, keď sa trhová hodnota za jediný deň znížila o 100 miliárd dolárov. Bitcoin sa minulý týždeň obchodoval za cenu vyššiu ako 10 000 dolárov, keď v predchádzajúcom týždni klesol až na 5947,40 USD.

Dlhoročný pobočník investora Warrena Buffetta, 94-ročný skúsený finančník a viceprezident Buffettovej Berkshire Hathaway Charlie Munger uviedol, že považuje prebiehajúce bitcoinové šialenstvo za absolútne idiotské. Bitcoin je podľa jeho slov škodlivý jed a veľmi laxný prístup americkej vlády a regulátorov k nemu považuje za zlý.
V decembri tvorca etherea prirovnal divoké investície na trhu s kryptomenami k rekordnej sume zaplatenej za najdrahší obraz na svete, "Salvator Mundi" od Leonarda Da Vinciho.

Buterin je jedným z mnohých populárnych osobností, za ktoré sa na Twitteri často vydávajú podvodníci, ktorí propagujú pochybné ponuky. Tí často vyžadujú, aby používatelia odoslali množstvo kryptomeny výmenou za ešte väčšiu sumu. Spoluzakladateľ etherea varoval používateľov, aby nedôverovali ľuďom, ktorí ponúkajú kryptomeny na Twitteri. Medzi ďalšie významné osobnosti, ktorých identita poslúžila na podvody, patria napríklad šéf Tesly Elon Musk, alebo dokonca aj predseda komisie pre obchodovanie s komoditnými futures, J. Christopher Giancarlo.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy