Lane bude silnejším kandidátom na viceprezidenta ECB, povedal Gualtieri z EP

Guvernér írskej centrálnej banky Philip Lane bude silnejším z dvoch kandidátov na funkciu viceprezidenta Európskej centrálnej banky (ECB). Vyhlásil to v piatok Roberto Gualtieri, predseda Výboru pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu (EP).

Výbor EP sa stretol s oboma uchádzačmi o post viceprezidenta ECB, Lanom aj jeho súperom, španielskym ministrom hospodárstva Luisom De Guindosom. A väčšina členov považovala vystúpenie Lana za presvedčivejšie, povedal Gualtieri.

Ministri financií eurozóny budú o novom viceprezidentovi hlasovať 19. februára, pred vypočutím oboch kandidátov v Európskom parlamente. Posledné slovo pri výbere budú mať lídri členských štátov Európskej únie.

Philip Lane, 48-ročný profesor ekonómie, získal doktorát na Harvarde a strávil určitý čas na Kolumbijskej univerzite pred návratom do vlasti na Trinity College v Dubline. Hovorí sa o ňom aj ako o možnom kandidátovi na post hlavného ekonóma ECB, ktorý sa uvoľní v roku 2019.

Lane bol v októbri 2015 vymenovaný na post guvernéra írskej centrálnej banky na sedemročné funkčné obdobie.

Pôsobil ako akademický poradca Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a niekoľkých centrálnych bánk, vrátane ECB.
Súčasný viceprezident ECB Vitor Constancio v máji z funkcie odchádza a odštartuje tak dvojročné obdobie výmen na vysokých postoch v ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy