Soros prirovnáva Facebook a Google ku kasínam, vadia mu praktiky sociálnych sietí

, CNBC Foto:TASR/AP

Miliardár George Soros prirovnal firmy stojace za sociálnymi médiami ku kasínami a obvinil ich z "manipuláciou ich pozornosti" používateľov. Na stránkach Project Syndicate tieto firmy označil za "prekážky v inováciách" s tým, že je to len otázka času aby globálna dominancia amerických internetových spoločností zmizla.

George Soros napísal, že zatiaľ čo Facebook a Google často zohrávajú rolu "inovátorov a liberalizátorov ", tým, že sa z nich stali giganty sa premenili na "prekážky v inováciách". Soros uviedol, že obe firmy profitujú z toho, že sa používatelia zdržiavajú na stránkach príliš dlho. Kvôli veľkosti firiem musia poskytovatelia obsahu "akceptovať akékoľvek podmienky, ktoré im diktujú", ale to pomáha iba internetovým firmám stať sa ziskovejšími. "Výnimočná ziskovosť týchto spoločností je vo veľkej miere zabezpečená vďaka možnosti vyhnúť sa zodpovednosti, a platbe, za obsah na ich platformách," napísal Soros.


"Spoločnosti tvrdia, že iba šíria informácie, ale skutočnosť je taká, že sú takmer monopolnými distribútormi, čo z nich robí verejnoprávne médium a teda subjekt, ktorý musí byť podrobený  prísnejšej regulácii zameranej na zachovanie hospodárskej súťaže, inovácií a spravodlivý a otvorený prístup".


Tak ako Facebook a Google rastú, hľadajú nové služby, ktoré by mohli ponúknuť spotrebiteľom. Soros povedal, že na to "využívajú údaje, ktoré majú pod kontrolou" a používajú "diskriminačné stanovovanie cien." "Spoločnosti stojace za sociálnymi médiami klamú svojich užívateľov tým, že manipulujú s ich pozornosťou, nasmerujú ich na vlastné komerčné ciele a zámerne vytvárajú závislosti na službách, ktoré poskytujú. To môže byť veľmi škodlivé, najmä pre kategóriu dospievajúcich," napísal Soros.

"Medzi internetovými platformami a spoločnosťami prevádzkujúcimi hazardné hry je istá podobnosť. Kasíno vyvinulo techniky na to, aby zákazníkov zaviazalo v herni nechať všetky svoje peniaze, dokonca aj tie, ktoré nemajú." Soros v tomto duchu obvinil sociálne médiá, že "nútia ľudí, aby sa vzdali svojej  autonómie", pričom právomoc formovať pozornosť ľudí je "sústredená v rukách niekoľkých spoločností".

Podľa miliardára nebezpečenstvo spočíva v tom, že tieto "IT monopoly bohaté na informácie a údaje" by mohli vytvoriť spojenectvo s autoritárskymi štátmi. "Mohlo by to skončiť webom totalitnej kontroly, akú si George Orwell ani nedokázal predstaviť." To by sa podľa Sorosa mohlo stať v Rusku alebo v Číne, regulátori v EÚ sú podľa neho viac "prezieraví" než tí v USA, pokiaľ ide o sociálne politiky.

Soros nezabudol vyzdvihnúť kroky komisárky pre hospodársku súťaž. Margrethe Vestagerová v roku 2017 udelila spoločnosti Google pokutu vo výške 2,4 miliárd eur za to, že vyhľadávací gigant v podnikal rozpore s antitrustovými pravidlami. Takéto kroky regulačných orgánov by podľa Sorosa mohli gigantov rozložiť. "Je len otázkou času, kedy sa prelomí globálna dominancia amerických internetových spoločností. Regulácia a zdaňovanie, ktoré vedie Vestagerová, budú znamenať ich zánik," napísal Soros.

Investor sa kritike Facebooku a Googleu venuje už niekoľko týždňov. V stredu regulačné podania odhalili, že jeho Soros Fund Management sa zbavil všetkých 109 451 akcií Facebooku v štvrtom štvrťroku roku 2017. Na druhej strane ale v tom istom období nakúpil 1 600 akcií matky Google, firmy Alphabet.

Súvisiace články

Aktuálne správy