Výrobné ceny USA v januári ožili a vzrástli

Výrobné ceny USA v januári ožili po decembrovej stagnácii a vzrástli. Dôvodom bolo výrazné zvýšenie cien energií, ktoré vykompenzovalo mierny pokles cien potravín.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa index cien výrobcov (PPI) v januári zvýšil o 0,4 % oproti decembru.
Za januárovým nárastom výrobných cien, ktoré odrážajú vývoj cien tovarov, kým sa dostanú k spotrebiteľom, je najmä strmé zdraženie benzínu a energií. Konkrétne, ceny energií vyskočili v januári o 3,4 %, z toho ceny benzínu sa zvýšili až o 7,1 %.
Naproti tomu ceny potravín v prvom mesiaci roka klesli o 0,2 %, a to najmä v dôsledku prudkého zníženia cien vajec, až o 38,9 %, zatiaľ čo ceny zeleniny stúpli o 3,4 %.
Takzvaná jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín v januári vzrástla tiež o 0,4 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 0,2 %.
Ministerstvo ďalej uviedlo, že ceny služieb sa v januári zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo v decembri klesli o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní výrobné ceny v USA v januári vzrástli o 2,7 %, o niečo rýchlejšie ako v decembri, keď stúpli o 2,6 %. Jadrová inflácia sa pritom zvýšila medziročne o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy