V minulom roku bolo vyhlásených 4 635 verejných obstarávaní v objeme 6,5 mld. eur

Počet tendrov medziročne klesol o 4,8 % a ich očakávaná hodnota vzrástla o 46,2 %. Pätina z týchto zákaziek však bola ešte v priebehu vlaňajška zrušená. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu minulého roka.

Investori vyhlásili v roku 2017 celkovo 4 635 verejných obstarávaní v predpokladanom objeme 6,522 mld. eur. Počet tendrov medziročne klesol o 4,8 % a ich očakávaná hodnota vzrástla o 46,2 %. Pätina z týchto zákaziek však bola ešte v priebehu vlaňajška zrušená. Aktivita investorov pri ukončovaní obstarávaní celoročne vykazovala výrazne negatívnu bilanciu a vytvorila nové rekordné päťročné minimum. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu minulého roka. Najväčšiu súťaž vlani vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) na modernizáciu železničnej trate Bratislava, Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR v predpokladanej hodnote 305 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Z vyššie uvedených obstarávaní bolo zatiaľ ukončených a konkrétnym dodávateľom zadaných 24 % zákaziek v celkovej odhadovanej hodnote 1,28 mld. eur, čo je 20 % celkového objemu vyhlásených súťaží. Reálne však boli tieto obstarávania vysúťažené v celkovej hodnote 1,13 mld. eur, teda zhruba o 13 % menej, než aká bola ich pôvodná predpokladaná hodnota pri vyhlásení. Po odčítaní zadaných a zrušených zákaziek, približne 21 % z celkového počtu vyhlásených súťaží, stále ešte zostávajú v procese obstarávania zákazky v celkovej hodnote 4,49 mld. eur.

V poslednom mesiaci vlani bolo vyhlásených 281 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 712 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast počtu začatých tendrov o 23,8 % a ich objemu o 101,4 %. Najväčšiu zákazku v decembri 2017 vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) na výstavbu prvej etapy severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4 v predpokladanej hodnota takmer 170 mil. eur bez DPH.

V minulom roku bolo zároveň ukončených 2 548 verejných obstarávaní v celkovej vysúťaženej hodnote 3,407 mld. eur. Počet zadaných zákaziek klesol o 34,5 % a ich objem o 24,4 %. V oboch ukazovateľoch tiež ide o rekordné päťročné minimum. Najväčšiu zákazku minulého roka zadali ŽSR na prvú etapu modernizácie železničnej trate Púchov – Žilina pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu v objeme 365 mil. eur bez DPH. Niektoré verejné obstarávania ešte stále trvajú a preto treba očakávať v ďalších mesiacoch aktualizáciu a spresnenie údajov.

CEEC Research je najväčšia analytická spoločnosť špecializujúca sa na stavebníctvo, projektový a developerský sektor, strojárstvo a oblasť verejných zákaziek v desiatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť bola založená v roku 2005, odvtedy pripravuje štúdie o aktuálnom stave a očakávanom vývoji v týchto segmentoch v uvedenom regióne a zároveň k nim organizuje úzko zamerané konferencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy