Navrhuje šperky pre celebrity: Mladý miliardár obvinený z podvodu

, QZ Foto: YT/Fashion One

Luxusný klenotník Nirav Modi chcel byť pôvodne dirigentom. Nedávno sa jeho meno objavilo v obvineniach z účasti na podvode v Národnej banke v Pandžábe. Zdá sa, že zopár bankárov skutočne tancovalo tak, ako ich tento človek dirigoval.

Včera, 14. februára, druhý najväčší štátny veriteľ v Indii, spoločnosť PNB informovala, že zistila podvod vo výške 1,77 miliardy dolárov. V správe sa uvádza, že banka podala dve sťažnosti proti Modimu za podvodné transakcie. Prvá správa z 31. januára tvrdila, že Modi spolu so svojim strýkom Mehulom Choksimom, šéfom skupiny Gitanjali venujúcej sa predaju šperkov, podviedli PNB v prepočte o 35,94 milióna dolárov.

Modi, ako elitný šperkový dizajnér, skončil vlani v rebríčku Forbes najbohatších Indov, s čistým imaním 1,7 miliardy amerických dolárov, na 85. mieste .

Rodinná história Modiho je pomerne dobre známa. Pochádza z rodiny obchodníkov s diamantmi z mesta Palanpur, Gudžarát. Jeho dedko Keshavlal Modi odišiel z Bombaja do Singapuru a predával surové diamanty v 30-tych a 40-tych rokoch minulého storočia. O dve desaťročia neskôr, jeho otec Deepak Modi založil obchod v belgických Antverpách, vo svetovom hlavnom meste diamantov, kde vyrástol Modi. Po odchode z vysokej školy, Nirav prišiel do Bombaja ako 19-ročný. Do biznisu ho zaúčal strýko Choksi.

Po takmer desaťročí sa Modi odvážil osamostatniť. Získaval diamanty z celého sveta a predával ich výrobcom šperkov. V roku 1999 založil Firestone Diamond, neskôr firmu prekrstil na Firestar Diamond. Spoločnosť sa rýchlo rozšírila prostredníctvom partnerstiev a akvizícií diamantových maloobchodníkov v USA, Belgicku a Arménsku. V roku 2010 spolupracoval s firmou Rio Tinto na predaji zriedkavých argylových ružových diamantov v Indii. Firestar tvrdí, že má niekoľko stoviek autorských práv, ochranných známok a patentov viazaných na svoje meno.

Po navrhnutí dvoch náušníc pre priateľa v roku 2009 sa Modi rozhodol pustiť do navrhovania šperkov. Slávu mu priniesol diamantový náhrdelník Golconda, vyrobený zo vzácneho diamantu vyťaženého v Hyderabáde. V novembri 2010 sa predal za 3 milióny dolárov v aukcii britského aukčného domu Christie's.

O mesiac neskôr Modi otvoril svoj prvý obchod so šperkmi v Naí Dillí pod svojim menom. O dva roky neskôr, v aukcii v Hongkongu pod taktovkou britského dražiteľa Sotheby's, Modi predal svoje dielo za 5,1 milióna dolárov. Dnes má Nirav Modi po celom svete 17 obchodov.

V roku 2013 sa po prvý krát jeho meno objavilo na zozname Forbesov vytvorenom z indických miliardárov. "Dizajnér diamantových šperkov údajne rozmýšľa o IPO Firestar Diamond… Medzi Modiho superbohatých celebritných klientov patrí napríklad hollywoodska herečka Kate Winslet, ktorá na Oscarovom ceremoniáli mala na sebe jeho šperky", napísal Forbes India v roku 2016 v Modiho profile. Kým sa nepotvrdí obvinenie z podvodu, dnes 47- ročný Modi bude patriť do desiatky najmladších miliardárov v Indii.

Podrobnosti o údajných podvodoch vo výške 1,77 miliardy dolárov v PNB stále nie sú zverejnené, avšak existujú prepojenia medzi neoprávnenými transakciami a spoločnosťami Gitanjali Gems a Niravom Modim, tvrdí tlačová agentúra Indie. Modi aj Choksi sa rýchlo od škandálu dištancovali. Vo februári 2007, po podaní prvej žaloby zo strany PNB, Gitanjali Gems vyhlásila, že Choksi je do veci "neodôvodnene zapletený" a jeho osoba nemá žiadnu súvislosť s firmami uvedenými v správe. Spoločnosť Firestar si tiež rýchlo umyla ruky. "Táto záležitosť nemá žiadnu právnu alebo inú súvislosť so spoločnosťou Firestar International, ktorá je vlajkovou loďou spoločnosti Nirav Modi," uviedla firma. Nech to už povedal ktokoľvek, diamanty sú večné.

Súvisiace články

Aktuálne správy