Hedžový fond stavil proti európskym firmám 22 miliárd dolárov

, Reuters Foto: SITA/AP

Hedžový fond Bridgewater vsadil na európske krátke pozície. Ako informuje agentúra Reuters, nešlo o výber jednotlivých akcií, ale pohľad na širšiu ekonomiku.

Bridgewater stavil proti niektorým z najväčších spoločností kontinentu, ktorých čaká podľa manažéra fondu väčšia zmena. Hoci nie sú k dispozícii údaje koľko shortov európskych akcií drží Bridgewater, odborníci odhadujú, že má viac longov ako shortov, hoci tento rok výrazne znížila svoje long pozície.

Short pozícia patrí k základom investovania hedžových fondov, založená je na očakávaniach, že akcie klesnú, čo znamená, že sa môžu neskôr spätne odkúpiť za nižšiu cenu pre dosiahnutie zisku.

Bridgewater, fond spravujúci 160 miliárd dolárov, vsadil na makroekonomické udalosti. Na rozdiel od Spojených štátov, kde sa od hedžových fondov nevyžaduje zverejňovanie krátkych pozícií, európske pravidlá, ktoré vznikli v dôsledku finančnej krízy, si vyžadujú zverejnenie, ak presiahnu určitú prahovú hodnotu.Na základe týchto európskych podaní je známe, že Bridgewater vsadil proti firmám od anglo-holandského spotrebného gigantu Unilever po francúzsku ropnú skupinu Total a od Deutsche Bank a nemeckej priemyselnej skupiny Siemens až po taliansku banku Intesa.

Krátke pozície skupiny sa objavili čiastočne v celom rade podaní, ktoré boli zverejnené v priebehu januára a februára, hoci Bridgewater pravdepodobne vytvoril svoje pozície ešte pred týmito oznámeniami.

"Zatiaľ čo miera, do akej môže jednoznačne krátkej stávka fungovať, je neistá, myslím si, že sa to dá považovať za pomerne lacné zaistenie proti existujúcej globálnej akciovej expozícii," povedal James Helliwell, hlavný investičný stratég Lex van Dam Trading.

Akciový trader veľkej americkej banky so sídlom v Londýne uviedol, že krátke pozície by mohli byť len stávkou na odliv finančných prostriedkov, keďže volatilita rastie. To by mohlo vysvetľovať, prečo má Bridgewater menej krátkych pozícií na britskom trhu. Krátke pozície Bridgewater dosahujú vo Francúzsku viac ako 4,5 mld. USD a v Nemecku dosahujú 7,3 mld. USD, zatiaľ čo v Španielsku sú rozdelené do štyroch skupín za takmer 1,4 mld. EUR a v Taliansku sú to napríklad spoločnosti Unicredit a Enel. Bridgewater znižuje svoju pozíciu v rámci portfólia v Holandsku, Španielsku a Írsku a zvyšuje v Nemecku a Taliansku.

Akciové trhy po rokoch stáleho rastu minulý týždeň ovládli obavy, že centrálne banky, ktoré tlačili peniaze a znížili úrokové sadzby na posilnenie hospodárskej aktivity po finančnej kríze, pomaly ukončia svoju podporu.

Fond Bridgewater nie je v opatrnom postoji sám, minulý týždeň BG Master Fund so sídlom v Dubline zverejnila 0,4-percentnú krátku pozíciu voči nemeckému veriteľovi Commerzbank, zatiaľ čo londýnsky Marshall Wace urobil podobné stávky v celej Európe.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy