GM zatvorí jeden zo štyroch závodov v Južnej Kórei a plánuje ďalšie škrty

Americká automobilka General Motors (GM) zatvorí jeden zo svojich štyroch závodov v Južnej Kórei. V priebehu nasledujúcich pár týždňov rozhodne aj o budúcnosti zvyšných troch na základe výsledku rozhovorov s vládou a odborovými zväzmi. Oznámil to prezident GM Dan Ammann.
Vo vyhlásení GM sa uvádza, že zaúčtuje náklady vo výške 850 miliónov USD (693,14 milióna eur) na reštrukturalizáciu svojich stratových prevádzok v Južnej Kórei, vrátane hotovosti vo výške 375 miliónov USD, ktorá súvisí s nákladmi na zamestnancov. Väčšinu finančných odpisov zaknihuje do konca 2. štvrťroka 2018.
GM v utorok predstavil plán na zatvorenie svojho montážneho závodu v prístavnom meste Kunsan, ktorý zamestnáva asi 2000 ľudí. Táto továreň vyrobila vlani len 33.982 vozidiel, čo predstavuje približne 20 % jej plnej výrobnej kapacity a len 7 % zo zhruba 520.000 áut vyprodukovaných v kórejských továrňach GM.
GM predáva na kórejskom trhu modely Chevrolet a Cadillac. Viac ako polovicu vozidiel vyrobených v tejto krajine pritom vyváža.
Plán automobilky na redukciu jej prevádzok v Južnej Kórei je najnovším zo série opatrení (za uplynulé tri roky) na dosiahnutie ziskovosti. GM od roku 2015 odišiel z viacerých nerentabilných trhov, vrátane Európy, Austrálie, Južnej Afriky a Ruska.
Generálna riaditeľka spoločnosti Mary Barrová, v tjto súvislosti uviedla, že sa zameria na ziskové trhy, najmä v Spojených štátoch a Číne, a na nové technológie, ako sú elektrické a autonómne vozidlá.
Rozhodnutie zatvoriť jeden zo závodov v Kórei odráža problémy s klesajúcim dopytom po modeloch GM, najmä po Chevroletoch, ktoré sa vyvážali do Európy.
Dlhodobá prítomnosť GM v krajine bude závisieť od ochoty vlády poskytnúť automobilke finančné prostriedky alebo iné stimuly, a od toho, či kórejské odbory budú súhlasiť so znížením nákladov na pracovnú silu, povedal prezident GM Ammann.
GM rokuje s predstaviteľmi kórejskej vlády o spôsoboch, ako dosiahnuť ziskovosť tamojších závodov. Štátna rozvojová banka Južnej Kórey vlastní 17-% podiel v kórejskej divízii GM. Americký koncern v nej má 77-% podiel a zvýšených 6 % vlastní čínska spoločnosť SAIC Motor.
Juhokórejskí predstavitelia oznámili minulý týždeň, že diskutujú o niekoľkých možnostiach, ako pomôcť GM s vysokými nákladmi na pracovnú silu v krajine. Investície do nových modelov v juhokórejských závodov závisia od dohôd o znížení nákladov, dodal Ammann.

Súvisiace články

Aktuálne správy