Spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve si v januári udržali stabilný rast

Spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve si v januári udržali stabilné tempo rastu, ktoré je vyššie ako cieľová hranica centrálnej banky Bank of England (BoE). Informoval o tom v utorok štatistický úrad ONS.
Medziročná miera inflácie zostala v januári na decembrovej úrovni 3 %. Analytici pritom očakávali, že sa jej rast spomalí na 2,9 %. Cieľom BoE je pritom inflácia na úrovni 2 %.
Motorom inflácie bolo v januári zvýšenie cien odevov, obuvi a voľnočasových aktivít, najmä vstupeniek do zoologických záhrad a záhrad.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku v januári zrýchlila na 2,7 % z decembrových 2,5 %. Tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí počítali s jej zvýšením na 2,6 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve v januári klesli o 0,6 %, čo je tiež horší výsledok ako ich zníženie o 0,5 %, ktoré predpovedali analytici.
Miera inflácie v Spojenom kráľovstve sa drží nad cieľovou 2-% úrovňou BoE už 12 mesiacov v rade. Guvernér banky Mark Carney minulý týždeň uviedol, že očakáva rýchlejšie zvyšovanie úrokových sadzieb, ako predpokladal minulý rok.
BoE zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu prvýkrát za 10 rokov vlani v novembri, a to na 0,5 % z predchádzajúcich 0,25 %. Ekonómovia očakávajú, že centrálna banka ju znova zvýši v máji tohto roka.
ONS v separátnej správe oznámil, že rast výrobných cien v Spojenom kráľovstve sa v januári spomalil na 2,8 % z 3,3 % v decembri. Podobne aj ceny vstupných surovín stúpli v januári menej, o 4,7 % po decembrovom zvýšení o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy