Ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje systémové opatrenia v cukrovarníctve

Agrorezort chce opatreniami zabezpečiť sebestačnosť v cukrovarníckom priemysle.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pripravuje nové systémové opatrenia, ktoré by mali viesť k stabilizácii cukorného sektoru. Ministerstvo chce opatreniami v cukrovarníctve dosiahnuť zabezpečenie sebestačnosti, využitie spracovateľských kapacít, diverzifikáciu pestovania plodín a v neposlednom rade aj zachovanie približne 3 000 zamestnaneckých miest prevažne vo vidieckych oblastiach. Vyplýva to zo zverejnených informácií MPRV SR po rokovaní s predstaviteľmi Slovenského cukrovarníckeho spolku v Trenčianskej Teplej.

„Agrorezort vníma citlivo situáciu po zrušení kvót na výrobu cukru a izoglukózy, keďže sa v EÚ prejavujú zreteľné snahy niektorých producentov o zaujatie silnej pozície v rámci trhu s cukrom. Reformy európskeho trhu s cukrom, ktoré mali za cieľ koncentrovať výrobu do najúrodnejších regiónov a do najvýkonnejších podnikov spôsobili zánik veľkého množstva pracovných miest,“ uviedlo v stanovisku po rokovaní ministerstvo.

Cieľom rokovania bolo z pohľadu cukrovarov oboznámiť zástupcov ministerstva pôdohospodárstva s aktuálnou situáciou v sektore a navrhnúť konkrétne riešenia pre stabilizáciu cukornej vertikály. „Predstavitelia Slovenského cukrovarníckeho spolku informovali, že v súčasnosti sa napĺňa predpokladaný scenár, v zmysle ktorého po zrušení kvót ceny cukru začnú výrazne klesať. Taktiež svetové ceny cukru sú na veľmi nízkej úrovni, preto sa nedá očakávať zvýšený vývoz do tretích krajín,“ informuje rezort pôdohospodárstva.

Cukrovarníci na Slovensku čelia podľa svojich vyjadrení aj ďalším negatívnym vplyvom. Sú nimi agro-klimatické výkyvy ako sucho, mráz, ale napríklad aj vznik nových výrobných spoločností, hlavne v oblasti automobilového priemyslu, pre ktoré sektor stráca kvalifikovanú pracovnú silu. Najväčší vplyv má mať ale na fungovanie tohto priemyslu dotačná politika štátu a EÚ, kedy sa nerovnomerné podmienky podpory medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ vyhrocujú. „Zúčastnené strany rokovania sa zhodli, že pri súčasných podmienkach je potrebné, aby Slovensko aktívne vstúpilo do nastavenia rámcových podmienok, čím by dalo pozitívny signál k zachovaniu vlastnej produkcie cukru na úrovni približne 200 tis. ton a pestovania cukrovej repy minimálne na súčasnej úrovni rozlohy v priemere ročne 22 tis. hektárov,“ dodáva k opatreniam v slovenskom cukrovarníctve MPRV SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy