Najviac zarábajú kryptobanditi: Kedy skončí táto špekulatívna mánia?

, Bloomberg;Saxo Bank Foto: thinkstock

Kryptomeny v roku 2017 ovládli novinové titulky. Rok 2018 bude však pre ne oveľa zložitejší, hoci doteraz rástol míľovými krokmi. Buď rozvíjajúci sa trh s krypto aktívami "zničený", alebo naďalej porastie?

"Vďaka kryptomenám máte jedinečnú príležitosť, ako moderným spôsobom prísť o všetky svoje úspory," píše na stránkach Bloomberg známy ekonóm Noah Smith. Washington Post nedávno medializoval príbehy niekoľkých takýchto ľudí, ktorí väčšinou snívali o tom, že nákup kryptomeny ich dostane z dlhovej pasce, alebo že im pomôže usporiť si niečo na dôchodok.

Smith hodnotí Bitcoin ako "digitálne zlato", ktoré nemá skutočné využitie a jeho hodnota pramení z viery, že zafunguje ako poistka proti kolapsu moderného bankového systému a štátu. Ako prví Bitcoiny kupovali tí, ktorí v taký kolaps skutočne veria. Po nich sa pridali ďalší, ktorí takúto vieru nemajú, ale veria v to, že tých prvých je veľké množstvo. "Takýto proces ukazuje, ako vznikajú bubliny," píše ekonóm. "Bubliny sú javom odrážajúcim predátorské správanie. Ide o prirodzený a legálny ekvivalent Ponziho schémy, ktorý sa rozbehne zakaždým, keď sa objavia nejaké nové investičné aktíva a je zlegalizované obchodovanie s ním. Bublina vytvorí a potom zničí papierové bohatstvo, ale aj prerozdelí reálnu kúpnu silu od tých, ktorí kúpili neskoro, k tým, ktorí kupovali dostatočne včas."

Tí, ktorí v budúcnosť daného aktíva skutočne veria, ho zvyčajne držia až do chvíle, kedy sa všetko zrúti. "Zarobia tak len banditi a bezohľadní špekulanti, ktorí lepšie odhadli, koľko potenciálnych investorov na trhu ešte zostáva," uzatvára Smith.

Možno to všetko neskončí tragédiou. Zatiaľ čo pesimisti predpokladajú rastúci vplyv regulácie a možno aj priamy zákaz kryptomien, optimisti čakajú, že sa trh dostane až k biliónu USD. "Pokiaľ bude trh pokračovať s energiou získanou v poslednom štvrťroku 2018, nie je bilión dolárov zas tak nemysliteľný cieľ. Najmä keď si uvedomíme, že trh len v 4Q 2017 štvornásobne zvýšil svoj objem na 600 mld. USD,“ myslí si Jacob Pouncey, analytik kryptomien v Saxo Bank.

Kľúčovou dynamikou trhu podľa neho je, že kryptomeny rastú o stovky tisíc užívateľov týždenne, na trhu pribúda zhruba sto tisíc užívateľov denne. Google Trends naznačuje, že v rozvíjajúcich sa krajinách tvoria kryptomeny obrovský objem vyhľadávania, zatiaľ čo v rozvinutých krajinách prebiehajú najväčšie obchody. To je dané súčasnou situáciou na trhu, kedy rozvíjajúce sa ekonomiky, mnohé čelia hyperinflačným režimom a tie majú z kryptomien najväčší úžitok, zatiaľ čo rozvinuté ekonomiky majú lepšiu infraštruktúru na to, aby obslúžili narastajúci trh (elektrická sieť a IT infraštruktúra).

"Navyše je tu obrovský objem kapitálu, ktorý má o túto triedu aktív záujem, a to v takom rozsahu, že ide skôr o chamtivosť než o rozumovú úvahy. V tejto chvíli vidíme v investičnom krypto priestore vyše 120 hedžových fondov zameraných na krypto aktíva. Americká Komisia pre cenné papiere zatiaľ zaznamenala nárast počtu žiadostí o ETF blockchainy a kryptomena u viac ako tuctu ETF, ktoré čakajú na schválenie. Okrem toho dostala Komisia pre cenné papiere aj žiadosti pre špekulatívne a inverzné ETF. Tieto nástroje ponúknu jednoduchší prístup pre dychtivých drobných a firemných investorov a umožní väčší tok kapitálu do krypto priestoru a vďaka tomu budú môcť špekulácie pokračovať,“ vysvetľuje  Pouncey a upozorňuje na jeden zaujímavý aspekt výnosov krypto aktív – nemajú žiadnu koreláciu s finančnými trhmi.

Jedným z hlavných trendov trhu v roku 2018 by mohlo byť pokračovanie "zániku" Bitcoinu. Podiel Bitcoinu ako percento celého trhu kryptomien je na svojom najnižšej úrovni, čo odráža rast ostatných krypto aktív, ktoré boli neraz vytvorené len minulý rok. "Tieto projekty nemajú vôbec žiadne produkty, iba dokumentáciu a technologické manuály. Zahŕňajú oblasti ako je hazard a hry až po zdravotnú starostlivosť a poistenie. V prvom štvrťroku 2018 môžeme na trhu očakávať viac takýchto projektov a každý z nich sa bude pýšiť, že vo svojom odbore prináša skutočnú kryptorevolúciu. To opäť len podporí špekulácie na tomto trhu,“ tvrdí Pouncey.

Dominancia Bitcoinu na trhu by sa mohla v prvom štvrťroku 2018 navrátiť, alebo možno uvidíme pokračujúce infláciu ďalších krypto aktív, ktoré nakoniec nechajú Bitcoin za sebou. V dlhodobejšom horizonte sa celý kryptotrh dočká všeobecnej konsolidácie počtu projektov, pretože väčšina krypto mien neuspeje.

Riziko investovania do kryptoaktív je vysoké a investori by podľa toho mali diverzifikovať svoje portfóliá, odporúčajú odborníci. "Pokiaľ bude pokračovať trhový trend z predchádzajúceho štvrťroku, zažije trh zrod novej triedy aktív. Pokiaľ dôjde ku krachu trhu, regulačné orgány sa pustia do všetkých účastníkov a spomalia rast technológií obťažujúcou byrokraciou, ktorá by celé odvetvie mohla vrátiť o celé roky,“ uzatvára Pouncey .

 

Súvisiace články

Aktuálne správy