Očakávania spotrebiteľov o vývoji ekonomiky sa v SR v decembri zhoršili

Hoci oficiálne prognózy naznačujú v nastávajúcom období silný rast hospodárstva aj príjmov domácností, očakávania spotrebiteľov na Slovensku o ekonomickom vývoji, príjmoch či ochote nakupovať až také optimistické nie sú.

Napriek pozitívnym vyhliadkam vývoja slovenského hospodárstva sú spotrebitelia na Slovensku vo svojich očakávaniach zdržanliví. Hoci oficiálne prognózy relevantných inštitúcií predpovedajú Slovensku v najbližších rokoch hospodársky rast cez 4 %, ekonomické očakávania spotrebiteľov boli v decembri 2017 najnižšie za celý rok. Podľa prieskumu spoločnosti GfK dosiahli úroveň 17 bodov, čo bolo dokonca o 11,2 bodu menej ako v decembri 2016.

Príjmové očakávania spotrebiteľov v krajine dosiahli v decembri 22,8 bodu. Rovnako aj tento ukazovateľ zaostal za svojimi maximami z februára minulého roku, kedy dosiahol 31,7 bodu. Podobný vývoj zaznamenali prieskumy aj pri ochote Slovákov nakupovať. „Ochota nakupovať sa na Slovensku významne zvýšila na konci tretieho štvrťroka, ale potom klesala a v decembri 2017 dosiahla 8 bodov. V porovnaní s decembrom 2016 mal tento ukazovateľ polovičnú hodnotu,“ konštatuje spoločnosť GfK.

Tieto výsledky sú tak rozdielne oproti celkovým údajom o spotrebiteľskej dôvere v Európskej únii. Celkové ekonomické očakávania v spoločenstve totiž v decembri stúpli na 17 bodov, čo predstavuje v porovnaní so septembrom nárast o 5 bodov. „Vo Francúzsku, v Nemecku a v Rakúsku vykázal tento indikátor značné zisky. Na druhej strane v Rumunsku, v pozadí prebiehajúcej vládnej krízy, dôvera spotrebiteľov v hospodársky rast prudko poklesla,“ píše GfK.

Príjmové očakávania v rámci únie sa od septembra do decembra 2017 mierne zvýšili o dva body a dosiahli 15 bodov. Vyššie príjmové očakávania boli zaznamenané hlavne v Rakúsku a v Slovinsku. Rumunsko bolo na tom najhoršie aj v tomto ukazovateli. Ochota nakupovať v porovnaní so septembrom sa v únii zvýšila o jeden bod a dosiahla v decembri 21 bodov. Najväčší nárast v tomto indikátore bol v Poľsku a v Rakúsku.

Celkovo dosiahol index ekonomickej klímy spoločnosti GfK v Európskej únii v decembri 21,1 bodu, čo je najvyššia hodnota za desať rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy