Barclays čelí ďalším obvineniam z podvodu počas finančnej krízy v roku 2008

Vyšetrovanie holdingu Barclays PLC v kauze investície z Kataru sa rozšírilo na jej dcéru Barclays Bank PLC, ktorá je držiteľom bankovej licencie pre podnikanie v cudzích krajinách

Britský Úrad pre vyšetrovanie závažných podvodov (SFO) v pondelok obvinil banku Barclays Bank PLC z „nezákonnej finančnej pomoci“ súvisiacej s veľkou investíciou, ktorú získala spoločnosť v roku 2008 z Kataru. Rovnaké obvinenie úrad vzniesol minulý rok proti holdingu Barclays PLC, ktorého súčasťou je aj Barclays Bank PLC. Krok úradu môže mať zásadné dopady, keďže Barclays Bank PLC je držiteľom bankovej licencie, ktorá jej umožňuje podnikať v rôznych krajinách. Ak sa obvinenia potvrdia, môže kľúčovú licenciu stratiť.

Banka Barclays si v roku 2008 od spoločnosti Qatar Holdings požičala 12 mld. GBP. Spoločnosť sa na blízkovýchodný emirát obrátila počas kulminácie finančnej krízy s cieľom posilniť svoje financie a vyhnúť sa vládnej núdzovej pomoci. Banka následne poskytla spoločnosti Qatar Holdings pôžičku 2,3 mld. GBP a práve na túto transakciu sa zameriava vyšetrovanie SFO, informuje portál bbc.com. Pôžička vo výške 2,3 mld. GBP mala slúžiť na „priame alebo nepriame získanie akcií Barclays Plc“, uviedol úrad v stručnom vyhlásení.

Po päť rokov trvajúcom vyšetrovaní SFO v júni 2017 obvinil Barclays PLC a viacero jej vysokých manažérov zo sprisahania za účelom spáchania podvodu. Bývalý generálny riaditeľ Barclays John Varley, bývalý šéf divízie investičného bankovníctva Roger Jenkins, vtedajší šéf divízie wealth management Thomas Kalaris a Roger Boath, ktorý bol v banke šéfom skupiny európskych finančných inštitúcií, mali spáchať podvod nepravdivým predstavením prvého kola investície v júni 2008. Banka Barclays a jej bývalí manažéri Varley a Jenkins boli obvinení aj z poskytnutia nezákonnej finančnej asistencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy