Fitch potvrdila rating Fínska na úrovni AA+

Agentúra Fitch Ratings potvrdila hodnotenie úverovej bonity Fínska. Fitch ponechala rating dlhodobých záväzkov krajiny v zahraničnej mene na úrovni AA+.

Agentúra Fitch Ratings potvrdila hodnotenie úverovej bonity Fínska.
Fitch ponechala rating dlhodobých záväzkov krajiny v zahraničnej mene na úrovni AA+. Vyhliadky ratingu sú stabilné.
Agentúra ocenila ekonomiku s vysokou pridanou hodnotou, silné inštitúcie a vysokú úroveň fiškálnej flexibility krajiny. Naopak, negatívny vplyv na rast ekonomiky a verejné financie má starnutie populácie a problémy s konkurencieschopnosťou.
Fínska ekonomika zaznamenáva silné cyklické oživenie. Fitch zvýšila odhad vlaňajšieho reálneho rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny na 3 % (v roku 2016: +2,1 %) z 2,3 % v auguste. Agentúra počíta v tomto roku so spomalením expanzie na 2,4 % a v roku 2019 na 2 %.
Postupne sa zlepšujú aj verejné financie. Fitch predpokladá, že schodok verejných financií vlani dosiahol 1,2 % HDP po 1,7 % v roku 2016. Na budúci rok sa očakáva mierne zvýšenie schodku na 1,3 % a potom v roku 2019 pokles na 1 % HDP.
Verejný dlh sa v roku 2016 prvýkrát od roku 2008 znížil na 63,1 % HDP a vlani dosiahol podľa odhadov 61,5 % HDP. Fitch prognózuje, že verejný dlh bude pokračovať v poklese a v roku 2019 dosiahne 60,1 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy