Šéfku MMF Ch. Lagardeovú neznepokojuje kolísanie búrz po celom svete

Výrazné kolísania na globálnych finančných trhoch v niekoľkých uplynulých dňoch nevyvoláva znepokojenie. Rast ekonomiky je totiž prudký, aj keď stále sú potrebné ďalšie reformy na odvrátenie budúcich kríz, myslí si šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Lagardeová, ktorá vystúpila v Dubaji na konferencii venovanej globálnemu biznisu a sociálnym trendom, v nedeľu uviedla, že ekonomiky tiež podporuje dostatok peňazí, ktoré sú k dispozícii.
„Som celkom optimistická z dôvodu aktuálnej situácie. Avšak nemôžeme nečinne sedieť a čakať, že rast bude pokračovať ako doteraz,“ prvýkrát komentovala šéfka MMF nedávne turbulencie na trhoch. „Nezvoním na poplach, ale na povzbudenie a varovne.“
Globálne akciové trhy zaznamenali v uplynulom obchodnom týždni výrazné kolísanie, keď americký index S&P 500 padol o 5,2 %, čo bolo jeho najprudší týždenný pokles od januára 2016. Volatilitu vyvolali obavy s nárastu úrokových sadzieb a inflácie.
Lagardeová potvrdila prognózu MMF zverejnenú v januári, podľa ktorej globálna ekonomika tento rok aj v roku 2019 expanduje o 3,9 %. Silný rast je podľa nej priaznivým prostredím pre realizáciu potrebných reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy