Skutočná hodnota kryptomien závisí od ich využiteľnosti

Hodnota kryptomien závisí vo veľkej miere od ich využiteľnosti v budúcnosti. Samotný charakter virtuálnych mien im však nezaisťuje budúce využívanie alebo ich používanie ako zákonného platidla. Poukázali na to analytici z oblasti financií.
Virtuálne meny nie sú akcie, za ktorými sa dá predstaviť podiel v určitej spoločnosti, zdôraznil analytik Next Finance Jiří Cihlář. „Virtuálne meny môžu zostať nad vodou v situácii, kedy investori budú veriť v to, že aj v budúcnosti bude možné virtuálnymi menami platiť,“ dodal.
Analytik J&T banky Stanislav Pánis však upozornil na to, že nemožno predpovedať férovú hodnotu kryptomien, pretože nemajú podkladovú ekonomiku, ktorá by dokázala ohodnotiť dopyt po výrobkoch a službách, infláciu ani úrokový diferenciál voči iným menám. „A navyše neexistuje ani žiadna organizovaná sila za kryptomenami, ktorá by dokázala zaistiť ich využívanie či dokonca ho vyžadovať ako zákonné platidlo,“ zdôraznil Pánis.
Bublina kryptomien napokon spľasne, myslí si finančný analytik OVB Allfinanz Marián Búlik s tým, že nakoniec bude ich hodnota závisieť len od ich využiteľnosti. V súčasnosti je najlepším meradlom hodnoty ich cena, ktorá je daná ponukou a dopytom na burze, skonštatoval analytik Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers. „Alebo v ideálnom prípade váženým priemerom ceny podľa objemu na jednotlivých bitcoinových burzách,“ uzavrel Brychta.

Súvisiace články

Aktuálne správy